geheim-verzet-trotse-vadersHet is 1940. De vrienden Wim en Geert wonen vlak bij de Duitse grens en vangen per ongeluk een gesprek op tussen twee Duitse soldaten. Het lijkt erop dat Nederland de volgende dag binnengevallen zal worden. De jongens geloven het niet, maar besluiten toch hun ouders te waarschuwen. De volgende dag is het oorlog.

Wim en Geert doen er alles aan om het de Duitsers zo moeilijk mogelijk te maken. Ze raken betrokken bij allerlei verzetsactiviteiten en met gevaar voor eigen leven verdedigen zij hun dorp, vrienden en familie. Samen met de andere verzetsstrijders vechten zij voor één doel: vrijheid. Maar, wie kun je eigenlijk vertrouwen in een tijd waarin verraad zo’n grote rol speelt?

Recensie
Geheim verzet is een jeugdboek van de Nederlandse schrijver Beene Dubbelboer. Het boek kwam in 1964 uit en werd datzelfde jaar door de kinderjury in Rotterdam gekozen tot beste boek van het jaar.

geheim-verzet-recensie-trotse-vaders-4

Mijn oudste zoon van 11 heeft, het, af en toe met mijn hulp, gelezen. Hieronder zijn recensie:

Geheim verzet gaat over de oorlog. Eerst is het eigenlijk nog normaal, maar er hangt al wel een dreigende sfeer. Dan begint de oorlog en raken Wim en Geert steeds meer betrokken bij het verzet. Ze maken een turfmotor omdat benzine verboden is. Ze redden een parachutist, dat was een Nederlander.

 

geheim-verzet-recensie-trotse-vaders-2

Soms was het ook grappig, bijvoorbeeld wanneer de parachutist aan de overkant van de rivier vraag of hij in Nederland is, dan zeggen ze, jij niet, maar wij wel. Maar verder was het vooral interessant om te lezen hoe het leven verandert van gewoon naar oorlog en hoe er in het dorp geprobeerd wordt om alles goed te laten aflopen.

Ik heb het boek steeds weggelegd tot mama vroeg of ik weer een stukje verder wilde lezen. Soms waren er dingen die ik liever niet wilde lezen, zoals wanneer ze hun favoriete paard moesten wegbrengen. Dan deed ik het boek dicht omdat ik niet wilde weten hoe het verder ging. En dan las mama weer een stukje voor.

geheim-verzet-recensie-trotse-vaders-3

Voor mij was het niet een boek om helemaal zelf te lezen, maar ik begrijp natuurlijk best dat het voor de mensen in de oorlog die het meemaakten nog veel erger was dan voor mij om er over te lezen, want zij hebben het meegemaakt. Aan het eind wilde ik het echt niet meer uitlezen, maar nu is mijn opa het aan het lezen en hij gaat me vertellen hoe het verder gaat.

Ik vind de lijst met woorden achterin het boek erg goed. Er waren er een aantal die ik wel kende, maar waarvan ik nog niet precies wist wat ze betekenden, zoals razzia en Wehrmacht.

geheim-verzet-recensie-trotse-vaders-1

 

Ik denk dat het beter is wanneer je wat ouder bent, om dit boek te lezen, maar het is wel echt goed.

Geheim verzet – Beene Dubbelboer
Bekijk op bol.comPaperback, 192 pagina’s, uitgeverij Kluitman
Bestel dit boek hier >>>>

Share