digital-388075_640Privacy op internet is voor veel mensen een steeds grotere zorg. We moeten allemaal actie ondernemen om onze persoonlijke gegevens te beschermen door onze online accounts te beveiligen, niet te veel informatie te plaatsen op openbare fora en ons af te melden van niet-gebruikte of ongewenste online diensten.

Online reputatie” is een term voor alle informatie die over je beschikbaar is op internet, hetzij via een zoekopdracht, hetzij door op een sociaal netwerk je profiel te bekijken. Dit geheel vormt een portret dat kan worden gebruikt als digitaal dossier. Het verhaal dat dit dossier over jou vertelt, kan de feiten over wie je werkelijk bent, vertekend weergeven.

personal-943873_640

Er kan sprake zijn van schade door anderen, doordat anderen een foto van jou plaatsen waarop je niet al te representatief staat afgebeeld of door leugens op het internet te verspreiden. Veel vaker voorkomend is de schade die we onszelf berokkenen.

Dit kan op veel verschillende manieren gebeuren, waaronder sexting (het sturen van seksueel getinte berichten via foto’s, video’s of tekstberichten); het plaatsen van informatie of afbeeldingen die privé, gênant of controversieel zijn; of gewoon hun privacy-instellingen foutief instellen. Belangrijk dus om zelf op te letten, maar ook om je opgroeiende kinderen op te attenderen!

women-772666_640

Tips van Norton:

Gebruik de beveiligings- en privacy-instellingen van uw sociale netwerk en al uw andere accounts om te voorkomen dat iedereen uw berichten kan lezen.

Lees over instellingen voor ouderlijke controle voor uw telefoons, spelcomputers, tablets en alle andere computers. Een geweldig hulpmiddel voor pc’s en Macs is het gratis Norton Family.

Bespreek regelmatig met uw kinderen hoe je technologie moet gebruiken. Stel regels en grenzen vast en bewaar technologie op een toegankelijke plaats. Lees over “het gesprek” en voer deze discussie elk jaar, of telkens wanneer u nieuwe technologie in uw gezin introduceert, weer opnieuw.

Share