Waarom kinderen zouden moeten leren programmeren.

Op Nederlandse basisscholen wordt in de bovenbouw vaak al Engelse les gegeven en er zijn veel voorstanders van het aanbieden van een andere ‘vreemde taal’ in het basisonderwijs. Spaans en Chinees worden vaak genoemd en enkele scholen bieden ook deze talen aan.

Zelf zou ik willen pleiten voor het leren van een programmeer-taal. Net zoals men in deze tijd niet goed zonder kennis van de Engelse taal kan, is leren programmeren voor kinderen een basis-vaardigheid waar ze waarschijnlijk meer profijt van zullen hebben dan van het leren van een taal als Chinees of Grieks.

figure-367946_640

Programmeertalen zijn universele talen en het aanleren ervan doet een beroep op logisch denkvermogen. In het dagelijks leven wordt er ongemerkt al veel gebruik gemaakt van programmeren. Denk maar eens aan het instellen van een wekker of een magnetron!

Kinderen nemen kennis makkelijker tot zich wanneer ze jong zijn en leggen daarmee een basis voor het uitbreiden van die kennis op latere leeftijd. En voor kinderen zijn enorm veel leuke producten om te leren programmeren, zoals boeken, apps en speelgoed.

Dat het leren programmeren met de juiste tools tot enthousiasme bij kinderen kan leiden, is goed te zien in onderstaande video, waarin mijn kinderen het kleine broertje van de Meccanoid G15 KS uitpakken (de grotere Meccanoid is verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2015)

Karina (532 Posts)

Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.


Dichtbij..... [persoonlijke blog]
Bezoek aan tentoonstelling 24 UUR MET WILLEM - Koning van Nederland en België [verslag]
Share