Phishing?
Phishing?

Wanneer je weet wat phishing is en het verschil tussen GIf en JPEG kent, is onderstaande woordenlijst ongetwijfeld handig om de wat lastigere termen die met internet en internetbeveiliging te maken hebben, uitgelegd te krijgen. Wil je eerst de basislijst bekijken, klik dan hier >>>>

Samen met Norton heb ik een lijst samengesteld, waarin verschillende termen en gevaren worden uitgelegd. Hierdoor ben jij binnen no-time een expert op het gebied van cybercrime en ben je weer een stapje dichterbij veilig internetten. Voor een volledige woordenlijst van Norton met woorden die met internet en internetbeveiliging te maken hebben, klik hier >>>>

Bot of web-bot
Afgeleid van ‘robot’: een geautomatiseerd programma, zoals een webcrawler, dat menselijke handelingen op internet uitvoert of simuleert. Het wordt legitiem gebruikt door zoekmachines, instant-messaging programma’s en andere internetservices. Web-bots kunnen ook worden gebruikt om de besturing van computers over te nemen, aanvallen uit te voeren en gegevens te stelen; kunnen deel uitmaken van een blended threat. Zie ook botnet.

Botnet of zombie armies
Een groep computers die is overgenomen en door een persoon wordt beheerst. De desbetreffende persoon maakt gebruik van malware die op de overgenomen computers is geïnstalleerd om denial-of-service-aanvallen uit te voeren, spam te verzenden of andere kwaadaardige handelingen te verrichten.

Defragmenteren
Proces waarbij informatie op uw harde schijf wordt gereorganiseerd door delen van bestanden in een logischere volgorde en dichter bij elkaar te plaatsen. Fragmentatie kan uw computer vertragen. Na defragmentatie is uw harde schijf sneller en heeft deze meer beschikbare vrije ruimte.

wall-159844_640Firewall (netwerk)
Hardware of software die de toegang tot een netwerk en de communicatie tussen een netwerk en internet, of tussen het ene deel van een netwerk en het andere bewaakt.

FTP
File Transfer Protocol. Een afgesproken reeks communicatieregels voor de overdracht van bestanden tussen computers via internet. Met de meeste webbrowsers kunt u bestanden via FTP verzenden, maar u kunt ook een speciaal FTP-programma gebruiken. Meestal beschikken die over betere beveiligingsfuncties.

HTML-tags
De standaardset HTML-codes die wordt gebruikt om webpagina’s te maken en vorm te geven.

http-875180_640HTTP
Hypertext Transfer Protocol. Een afgesproken set communicatieregels waarmee wordt bepaald hoe webbrowsers en -servers informatie verwerken en doorgeven via internet.

HTTPS
HTTP-regels voor de doorgifte van informatie aan een server die is beveiligd met coderings- en/of verificatiemaatregelen. De URL’s van websites met beveiligde HTTP-verbindingen beginnen met ‘https:’.

IM
Instant Message, expresbericht: een programma waarmee twee of meer mensen in realtime via internet met elkaar kunnen communiceren. De meeste expresberichten bestaan uit tekst, maar sommige programma’s voor berichtenuitwisseling bieden ook mogelijkheden voor audiovisuele online conferenties en bestandsuitwisseling. IM kan ook verwijzen naar berichten die worden verzonden met een programma voor expresberichten, of naar de handeling van het verzenden van een expresbericht.

Image compression
Image compression. De grootte van een afbeeldingsbestand verminderen zonder al te veel aan kwaliteit in te boeten. JPEG- en GIF-bestanden zijn veelgebruikte gecomprimeerde indelingen die ook veelvuldig op internet worden gebruikt.

Netwerkhub
Een hardwareapparaat waarmee computers in een lokaal netwerk met elkaar worden verbonden.

Pharming
Een manier om te proberen internetsurfers te misleiden door de domeinnaam van een website, of URL, te stelen en gebruikers om te leiden naar een vervalste website waar frauduleuze verzoeken om gegevens worden gedaan. Zie ook URL spoofing.

rss-8645_640RSS
Really Simple Syndication. Een XML-indeling die wordt gebruikt om webfeeds aan te maken waarmee de inhoud van nieuwssites, blogs en andere snel veranderende websites kan worden gedistribueerd. De feeds bevatten meestal koppen en samenvattingen van de inhoud. Abonnees kunnen deze via RSS-lezers weergeven.

Spyware
Software die informatie over uw computer en uw gebruik ervan verzamelt en die gegevens via internet doorspeelt aan derden. Spywarewordt gewoonlijk op de achtergrond uitgevoerd. In bepaalde gevallen installeert de spyware zichzelf op uw computer zonder dat u dit weet of hiervoor toestemming hebt gegeven.

Trojaans paard
Een kwaadaardig programma dat als legitieme software wordt gepresenteerd; biedt iemand anders vaak de mogelijkheid om uw computer op afstand te beheersen, maar wordt ook gebruikt om gegevens of systemen aan te vallen. In tegenstelling tot virussen en wormen kunnen Trojaanse paarden zich niet automatisch vermenigvuldigen en verspreiden en zijn ze daarom afhankelijk van andere distributiemethoden.

trojan-horse-707804_640

URL spoofing
Pogingen om de URL in de adresbalk van een webbrowser te imiteren of daarop zoveel mogelijk te lijken. Wordt gebruikt bij phishingaanvallen en andere online fraudepogingen om een nepwebsite legitiem te laten lijken; de fraudeur verhult de werkelijke URL door deze te vervangen door een legitiem uitziend adres met een vergelijkbare URL.

Webfeed
Een bestand, meestal in XML-indeling, dat kopteksten en samenvattingen van snel veranderende webinhoud bevat, bijvoorbeeld nieuwsverhalen, podcasts en blogs. Webfeeds bieden koppelingen naar de volledige versies van inhoud die beschikbaar zijn om een abonnement op te nemen of eenmalig te downloaden; ze kunnen ook worden gedeeld met of gepubliceerd naar andere websites, zodat online publicatie van informatie in meerdere media tegelijkertijd mogelijk is. Zie ook RSS.

Widget
In het algemeen een interactief grafisch onderdeel, zoals een knop, selectievakje, venster of tekstvak. Kan ook naar kleine desktopprogramma’s verwijzen die informatie in realtime weergeven en snel toegang bieden tot veel gebruikte functies.

9200000030783922Worm
Ontleend aan The Shockwave Rider, een sciencefictionroman. Een veelal kwaadaardig programma dat zichzelf kan kopiëren en via internet kan verspreiden via e-mailprogramma’s of andere communicatiemiddelen. Kan ook de beveiliging van een geïnfecteerde computer, systemen en gegevens beschadigen.

WPA
Wi-Fi Protected Access. WPA maakt deel uit van de 802.11-standaarden voor draadloze netwerken en vormt een uitbreiding en verbetering van het WEP-beveiligingsprotocol die betere maatregelen voor codering en gebruikersverificatie biedt.

WPA2
WPA2 maakt deel uit van de 802.11-standaarden voor draadloze netwerken en vormt een uitbreiding van het WPA-beveiligingsprotocol. WEP, WPA en WPA2 worden allemaal nog steeds gebruikt, maar WPA en WPA2 bieden de beste bescherming.

Voor een volledige woordenlijst van Norton met woorden die met internet en internetbeveiliging te maken hebben, klik hier >>>>

Share