bureau-raampoort-recensie-copyright-trotse-vaders-1Als rechercheur Peter van Opperdoes en zijn trouwe collega Jacob Holm na een lange dag werken eindelijk hun bed op willen zoeken worden ze op hun weg naar huis in de Jordaan verrast door de vondst van een lijk onder de spoorbrug bij de Korte Prinsengracht. Het slachtoffer is door meerdere kogels om het leven gekomen. Alles wijst erop dat het om een afrekening in het criminele circuit gaat, maar als niet veel later de vriendin van het slachtoffer hem opzoekt in het mortuarium, en daar op gewelddadige wijze ontvoerd wordt, blijkt de zoektocht naar de dader en het motief voor de moord veel ingewikkelder dan verwacht.

Recensie
SBS6 en Lebowski Publishers zijn dit najaar een project gestart om tot een opvolger te komen van de succesvolle Baantjer boeken en televisieserie: Bureau Raampoort. Het schrijverschap is overgenomen door de vriend van Appie Baantjer, Simon de Waal. Inmiddels zijn 12 boeken verschenen die speelden rond het bekende politiebureau in Amsterdam Raampoort aan de rand van de Jordaan.

Nu gaat SBS6 deze serie verfilmen voor een televisie uitzending en in dat kader worden de boeken opnieuw gelanceerd. Bureau Raampoort – Deel 1 is inmiddels verschenen en SBS6 is begonnen met het uitzenden van de televisieserie.

Bureau Raampoort, boek, lebowski, nawoord

Wie kent niet de boeken en de televisie-serie Baantjer? Als Amsterdammer zijn het heerlijke boeken omdat het gaat over de geboortestad en de wijken waar ik zelf vroeger zo had rondgezworven.

Daarom is mijn mening over de inhoud nogal gekleurd en misschien zijn de boeken wel voor mensen van ‘buiten’, want zo noemden Amsterdammers iedereen die niet uit Amsterdam kwam, wel onleesbaar. Ik weet het niet, maar één ding is duidelijk de beminnelijke schrijver Appie Baantjer is de succesvolste auteur van Nederland met 70 titels en 7 miljoen verkochte exemplaren. De meest uitgeleende auteur van de Nederlandse bibliotheken.

Het moet voor vele Nederlanders dé vakantie-literatuur zijn. En als ze alle Baantjer’s boeken uit hebben, dan is er goed nieuws. Zijn grote vriend Simon de Waal, waarmee Baantjer al veel plots voor een serie rond twee nieuwe detectives, Peter van Opperdoes en Jacob Holm, had bedacht zet zijn schrijvers carrière voort. Nu zijn niet het Amsterdamse Wallen het decor, maar de Jordaan met het politiebureau Raampoort.

Bureau Raampoort, boekomslag, lebowski

In het kader van de herlancering van de boeken van Bureau Raampoort heb ik deel 1 gelezen. En met genoegen. De sfeer is hetzelfde als in de Baantjer-reeks. Het decor met de Jordaan iets anders maar wel vertrouwd. De schrijfstijl is anders, hier en daar wat trager en uitvoeriger – en de uitweidingen over het gemis van zijn door een ongeluk overleden echtgenote van Peter van Opperdoes zijn soms wat buiten de orde, maar zullen in de verfilming wel beter tot hun recht komen.

Lebowski, Bureau Raampoort

Het onderwerp en het plot waren best wel weer verrassend, en dus werd de spanningsboog weer perfect opgebouwd en de lezer op vele verkeerde benen gezet. Hoewel als je in een detective hoofdpersonen Romeo van Sol en Juliette Wijchers tegenkomt weet je dat er een Romeo-en-Julia-ontknoping gaat volgen.

Bureau Raampoort, boekomslag, lebowski

Kortom, wederom heerlijk gemakkelijk leesbare boeken, zonder veel pretentie geschreven en dus kan je deze boekjes zonder risico weer als vakantie-literatuur in je bagage meenemen.

Bureau Raampoort – Simon de Waal
Paperback, 168 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

Share