Guinness World Records 2016 Nl editie

guiness-world-record-2016-boek-recensie-copyright-trotse-vaders-1Even betrouwbaar als ieder jaar weer het begin van de herfst, is weer het Guinness World Records 2016 in de Nederlandse editie verschenen. En denk niet: “Die heb ik vorig jaar al gekocht”. Gewoon weer kopen want ook deze editie zit weer barstensvol leuke, uiteraard vaak nutteloze, feiten. Je zult je geen minuut vervelen!

Dit jaar zit het Guiness World Record boek boordevol met records verdeeld over ongeveer 125 dubbele pagina’s met een eigen onderwerp, verdeeld over een 11 tal rubrieken van Aarde, via Mensen in Actie, Wetenschap&Techniek, Avonturiers tot uiteraard Sport. De pagina’s zijn wel overvol en dat vergt enige concentratie om systematisch de aangeboden feiten te vinden en te lezen.

Maar zulke zoektochten- begeleid met heel veel illustraties – maakt het ‘lezen’ van het boek ook zo onderhoudend. Het is typisch een boek dat je niet op een zondagmiddag van pagina 1 tot 250 systematisch doorwerkt, maar een boek die je van de salontafel weer eens opneemt, doorbladert, en je als ‘consument’ dan laat verrassen en sturen.

Guinness World Records 2016 knal bonbons en hoela hoeps

Zo vond ik op de pagina Allerlei die gedomineerd wordt door een dame die in staat blijkt te zijn 160 hoela-hoeps in de lucht te houden, en zeker zo leuke kleine berichtje dat een team in de VS op 22 oktober 2014 binnen een minuut 52 knal-bonbonnen tot knallen wisten te brengen. Als u dat maar even weet.

Zo maar een selectie van een paar indrukwekkende en leerzame zaken: De diepste mijn in dagbouw is de Bingham Canyon-koper-mijn bij Salt-Lake-City en is 1,2 kilometer diep.

Guinness World Records 2016 diepste mijn

En wist u dat de Aromobates nocturnus de onwelriekendste kikker is van de wereld. Gelukkig woont hij ver weg in Venuzuela.

Natuurlijk komt er ook speelgoed zoals Lego (in de categorie Bouwwerken!) aan de orde. Bijzonder vond ik dat er nu een een hele pagina gewijd werd aan MINECRAFT. Met heel veel feiten over dit populaire online Game. Van de opbrengst van de verkopen (bijna $300miljoen), aantal twittervolgers (535.542), de meest gedownloade texture packs, de grootse werkelijke plek op minecraft, de langste tunnel, packs gebaseerd op Dr. Who, de Langste minecraft-reis, enz, enz.

Guinness World Records 2016, Minecraft

En als we het hebben over Trotse Moeders en Vaders, de Suleman-achtling uit Californië is de oudste levende achtling!

Guinness World Records 2016 Achtling

En ook in de index maar even naar ‘vader’ gezocht en de meest vaderlijke creatuur in deze 2016 editie van Guinness World Records is een …. pad! De vaderlijkste amfibie heet de vroedmeester pad (Alytes obstetricians) en heeft een hele bijzondere manier om voor zijn nageslacht te zorgen. Ik zou zeggen TrotseVaders lees het na op pagina 44!
Guinness World Records 2016 top vader

Tenslotte. Het Guinness boek is een icoon. Maar de uitgever heeft natuurlijk veel meer materiaal dan wat zij ieder jaar op de 250 pagina’s kan afdrukken. Guinness World Records websiteEn niet alleen vermeldingen van records maar ook veel meer foto en video materiaal. Deze zijn op de site (helaas niet in het Nederlands!) van Guinness World Records te vinden, tenminste als je de bonus hebt verdient.

Guinness World Records 2016 regelsDus registreren en de bonusvragen die dan verschijnen met behulp van het boek op te lossen en er gaat werkelijk nog een wereld aan vreemde, leuke, merkwaardige, prachtige en bizarre pogingen om een record te verbeteren open.

O ja, en als je van plan bent zelf een keer in (de Nederlandse) editie van Guinness World Records boek te verschijnen, lees dan op pagina 4 de regels om officieel voor de uitgever een record te verbreken. Succes.

Guinness World Records 2016
Hardcover, 256 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Het Guinness World Records boek 2016 kun je hier bekijken >>>>

Share