de-arabier-van-de-toekomst-deel-1-recensie-copyright-trotse-vaders-21De kleine Riad, blond als zijn Franse moeder, groeit op in de Arabische wereld van zijn vader: het Libië van Khadafi en het Syrië van Assad. Dat zijn nou echte, moderne mannen, vindt Riads vader. Zo moet zijn zoon ook worden: een Arabier van de toekomst.

Recensie
Een “stripverhaal” voor volwassenen, in dit geval, een boek wat ‘graphic novel’ genoemd wordt en wat op een grafische manier een verhaal vertelt. Het verhaal van de kleine, blonde Riad die in Frankrijk geboren wordt. Zijn vader is in Frankrijk gaan studeren en kwam daar zijn moeder tegen. Na de promotie van zijn vader, vertrekt het gezin naar Libië.

Tussendoor komen ze nog even terug naar Frankrijk om vervolgend naar Syrië te gaan, het land van de vader van Riad. Aan het eind van het boek, is het gezin, waar inmiddels een tweede zoon geboren is, even terug in Frankrijk, maar daar wordt al aangekondigd dat ze terug naar Syrië gaan waar Riad naar school zal moeten. Daarover kun je in het tweede deel meer lezen.

de-arabier-van-de-toekomst-deel-1-recensie-copyright-trotse-vaders-5

Wat dit een bijzonder boek maakt, is dat het verteld wordt vanuit de kleine Riad. Op een kinderlijke, pure manier worden de gebeurtenissen verteld. Er is oog voor details, erg mooi, omdat dat vaak is wat een kind opvalt, maar doordat je ‘op de achtergrond’ meer informatie krijgt, krijg je een goed beeld van de wereld waarin Riad opgroeit.

de-arabier-van-de-toekomst-deel-1-recensie-copyright-trotse-vaders-3

Je ziet de verschillen in de diverse landen, en de invloed die het verleden van de vader van Riad op hem heeft. Je ziet de invloeden van de verschillende culturen en geloven en de manier waarop de vader er mee omgaat. De moeder lijkt zich aan te passen, maar zorgt er wel voor dat ze ingrijpt wanneer de vader in haar ogen te veel ‘doorslaat’ in zijn denkbeelden.

Je ziet de manier van leven in de diverse landen, de gebruiken, en hoe een kind zich vermaakt. Kinderen passen zich uiteraard aan, maar de kleine Riad neemt veel waar en in dit boek deelt de volwassen Riad middels tekeningen zijn herinneringen. Dit doet hij zonder te oordelen, gewoon, zoals hij het als kind beleefd heeft. En dat is een prachtige manier van vertellen. Als lezer ben je vrij om je eigen mening te vormen, of om, net als kleine Riad, waar te nemen.

de-arabier-van-de-toekomst-deel-1-recensie-copyright-trotse-vaders-20

De tekeningen zijn prachtig, ze lijken eenvoudig, maar geven veel informatie die echt iets toevoegt aan de geschreven teksten. Het is een vriendelijke boek, ook al zijn sommige gebeurtenissen vrij heftig. En zéér interessant om op deze manier een kijkje te nemen in de jeugd van een kind wat in een aantal zeer verschillende werelden opgroeit.

de-arabier-van-de-toekomst-deel-1-recensie-copyright-trotse-vaders-4

Je krijgt uiteraard een idee van de politieke situatie in de diverse landen, van de manier waarop er naar Khadafi en Assad gekeken wordt, maar ook van de manier waarop de Arabische landen naar het Westen kijken en andersom. Omdat de schrijver / tekenaar niet oordeelt en beide kanten laat zien, is het geen politiek belanden boek en geen statement, maar juist zeer interessant, zéker in deze tijd!

De Arabier van de toekomst – deel 1 – Riad Sattouf
Een jeugd in het Midden-Oosten (1978 – 1984)
Graphic novel, paperback, 160 pagina’s, uitgeverij De Geus
Bestel dit boek hier >>>>

Inmiddels is het tweede boek: De Arabier van de toekomst 2 (1984 – 1985) ook verschenen:

de-arabier-van-de-toekomst-deel-1-recensie-copyright-trotse-vaders-riad-sattoufRiad Sattouf (1978), zoon van een Syrische vader en een Franse moeder, werd geboren in Parijs, maar bracht zijn jeugd door in Libië en Syrië. Hij publiceerde acht jaar lang de strip La vie secrète des jeunes in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

In 2014 verliet hij het blad om de strip Les cahiers d’Esther te gaan maken voor de wekelijkse krant l’Obs. Ook publiceerde hij verschillende succesvolle stripboeken. Sattouf is tevens cineast; in 2010 ontving hij voor Les beaux gosses de César in de categorie beste film.

Share