nieuwe-kratz-recensie-copyright-trotse-vaders-peter-cover-2Over een kwartier verandert Juliens leven en dus ook dat van Neil. Vanachter de rododendrons aan het einde van de oprijlaan zal een Volvo tevoorschijn schieten, een gezinsmodel met airco. Over veertien minuten en acht seconden kan hij zijn rugzak en zichzelf in de auto deponeren en is hij verlost van het Pelzer-Hoffmann Instituut, nieuwe ouders krijgt hij. Het echtpaar Kratz. Julien Kratz wordt zijn naam.

De nieuwe Kratz is het verhaal van Julien en van zijn nieuwe ouders Hildegard en Karl Kratz. Zij besluiten Julien in huis te nemen, nadat zij hun eigen zoon Maikie onder duistere omstandigheden hebben verloren. Julien hunkert naar een gewoon leven, Hildegard naar een gewone zoon. Maar allebei dragen zij een geheim met zich mee dat veel meer gevolgen heeft dan zij kunnen overzien. 

Recensie
nieuwe-kratz-recensie-copyright-trotse-vaders-peter-1Een roman waarin alle hoofdpersonen een getroebleerd leven leiden is niet altijd een boek dat je iemand aanraadt om te lezen.

Dat is bij het nieuwste boek van Gerard van Emmerik anders. Je kunt het een page-turner noemen terwijl het toch schuurt. Dat is een grote verdienste van de schrijver.

De hoofdpersoon is Julien die wordt opgenomen in het gezin van Karl en Hildegard Kratz, die een zoon hebben verloren….de nieuwe Kratz dus. Hij laat zijn goede vriend Neil achter in het instituut waar hij naar toe gebracht werd door zijn moeder omdat die niet voor hem kon zorgen.

In prachtige zinnen en verbluffend eenvoudig, maar pakkend, taalgebruik beschrijft van Emmerik de levens van de hoofdpersonen als een alwetend verteller.

Niet alle karakters en achtergronden worden uitputtend uitgewerkt, maar dat draagt alleen maar bij aan de luchtige snelheid waarmee dit boek is geschreven.

nieuwe-kratz-recensie-copyright-trotse-vaders-peter-3

Het bijzondere is dat deze roman je meezuigt in 5 levens (Julien, Karl, Hildegard, Juliens moeder en Neil) die zo beklemmend zijn dat je eigenlijk niet over luchtigheid kunt spreken. De combinatie van vorm en inhoud is dan ook indrukwekkend.

Een aanrader dus, een prachtig boek dat je niet mag missen en dat een groot lezerspubliek verdient.

De nieuwe Kratz – Gerard van Emmerik
Paperback, 224 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

Hieronder een video waarin Gerard van Emmerik zelf over De nieuwe Kratz vertelt:

Share