firework-507619_960_720Het is half december en dus staat het nieuws weer bol van berichten over vuurwerk. Vuurwerkvrije zone, vuurwerk verbieden; het houdt de gemoederen bezig. Maar waar komen die flitsen en knallen vandaan? En hoe komt het dat vuurwerk zo hoog de lucht in schiet? Hoe moet je vuurwerk maken?

Wakker Worden Kinderlezing
De Wakker Worden Kinderlezing op zondag 13 december bij Science Center NEMO wordt spectaculair: kinderen ontdekken samen met scheikundigen Moniek Tromp en Sander Kluwer hoe vuurwerk eigenlijk werkt.

Proefjes
De twee scheikundigen laten aan de hand van diverse demo’s zien uit welke deeltjes een vuurpijl bestaat en welke effecten deze delen geven. Zo ontdekken kinderen een aantal scheikundige wetten in een onderwerp dat ze aanspreekt. “Met de proefjes laten we zien waarom je er zo voorzichtig mee moet zijn,“ aldus Tromp.

Scheikunde
vuurwerk-maken-trots-vadersVuurwerk is scheikunde,” zegt Kluwer. Zelf werd hij als kind enthousiast over scheikunde doordat hij vuurwerk zo interessant vond. Hij hoopt dan ook zondagochtend deze vonk over te brengen aan de kinderen in de zaal.

“Niet alleen vuurwerk is scheikunde, àlles om je heen is scheikunde: verf, plastic en zelfs je shampoo. Maar vuurwerk is het leukst.”

Volgend jaar
Ook in 2016 komen er weer interessante Wakker Worden Kinderlezingen bij Science Center NEMO, kijk hieronder naar de agenda voor volgend jaar:

kinderlezing-nemo-2016-trotse-vaders

Kindervraag voor wetenschappers
Tijdens de Wakker Worden Kinderlezingreeks in Science Center NEMO staat iedere maand een kindervraag centraal. Wetenschappers worden uitgedaagd om tijdens de lezing ook echt een antwoord op deze vraag te geven. De interactieve opzet van de lezing prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen en stimuleert hen om zelf mee te denken over het antwoord op de vraag.

nemo-logo-trotse-vadersDe Wakker Worden Kinderlezingen zijn een samenwerking van Science Center NEMO en de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie
De lezingen vinden één keer per maand op zondag plaats en worden, om aan de belangstelling te voldoen, twee keer achter elkaar gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Bezoekers die zeker willen zijn van een plekje schrijven zich van te voren in via de website van NEMO: www.e-nemo.nl/wakkerwordenlezingen. Kosten zijn €5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen of bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een museumkaart betaalt u €2,50.

new-years-eve-1041738_960_720

Share