dubbelspion-wermeskerken-recensie-trotse-vaders-1Een makkelijk te lezen en spannend boek, dat Peter van Wermeskerken schreef over zijn ervaringen als dubbelspion tussen Nederland en Oost-Duitsland van maart 1967 tot september 1970.

De Oost-Duitse spionagedienst worf hem aan toen hij na de voetbalwedstrijd Dukla Praag – Ajax zijn vriendin in Chemnitz bezocht. Wellicht mede door de vele fouten die hij welgemoed maakte en zeker door de prima begeleiding van de BVD is hij nooit gesnapt. Daar waren zijn moeder en anderen in zijn directe omgeving bang voor.

Recensie
Ik heb het boek Dubbelspion van Peter van Wermeskerken met veel plezier gelezen. Het is op verschillende manieren de moeite waard om dit boek in huis te halen: het geeft een mooi beeld van de tijd waarin het IJzeren Gordijn Oost en West van elkaar scheidde, het geeft een uniek inkijkje in de politiek van die tijd, het geeft inzage in het spioneren, aan beide kanten, zowel bij de BVD als bij de Oost-Duitse spionagedienst en het is ook gewoon heerlijk om te lezen.

dubbelspion-wermeskerken-recensie-trotse-vaders-3

Het boek begint duidelijk:

dubbelspion-wermeskerken-recensie-trotse-vaders-2 En verhaalt vervolgens over hoe Peter van Wermeskerken benaderd werd om te spioneren, hoe hij vervolgens door de BVD geïnstrueerd werd over contra-spionage en daadwerkelijk voor beide kanten “aan het werk” ging.

De manier waarop hij met het werk omging en de manier waarop de contacten tussen beide veiligheidsdiensten verliep, zijn uiterst vermakelijk om te lezen. Het boek is in ik-vorm geschreven en leest alsof het nog maar een paar maanden geleden is. Er zijn veel details en je krijgt echt mee hoe onbenullig het er soms aan toe gaat. Ook over zichzelf en zijn handelen is Peter van Wermeskerken eerlijk en dat maakt het boek erg aangenaam om te lezen.
dubbelspion-wermeskerken-recensie-trotse-vaders-4

Ik heb me prima vermaakt met de ‘onderhandelingen’ van Peter van Wermeskerken met beide diensten, met zijn avonturen in Oost-Duitsland, met zijn impulsieve en soms naïeve “streken” en met de manier waarop hij deze opgeschreven heeft. Daarnaast was het ook leerzaam dor de informatie die er tussendoor gegeven werd. Een boeiende inkijk in een periode uit onze geschiedenis.

dubbelspion-wermeskerken-recensie-trotse-vaders-5

Soms vergeet je, als lezer, dat het wel degelijk gevaarlijk is geweest voor Peter van Wermeskerken om zo lang dubbelspion te zijn geweest, vooral omdat de toon waarop het boek geschreven is, zo luchtig is. Dan wijst onderstaand stukje je weer op de feiten:

dubbelspion-wermeskerken-recensie-trotse-vaders-6

Kortom: heerlijk geschreven, toegankelijk boek van een bijzonder persoon in een bijzondere periode van de geschiedenis.

Dubbelspion – Peter van Wermeskerken
Paperback, 188 pagina’s, P&M Privatverlag
Bestel dit boek hier >>>>

Share