DAK16_PLAQUE_PROVVandaag, 16 januari 2016, was alweer de laatste etappe van de Dakar Rally 2016. De rally telde al veel uitvallers, maar voor degenen die nog meededen was het vandaag de laatste kans om een positie te verbeteren, of, in het geval van Gerard de Rooy, de positie te behouden.

De etappe van vandaag was de 13de etappe en deze ging van Villa Carlos Paz naar Rosario, een etappe van 699 kilometer, op vaste ondergrond.

Motoren
Bij de motoren werd de Australiër Toby Price winnaar door vandaag als vijfde te eindigen. dakar-rally-2016-route-trotse-vadersDe 28-jarige Price, die pas voor de tweede keer meedeed aan de Dakar Rally, stond al vanaf de achtste etappe op de eerste plaats en wist deze positie vandaag te verzilveren. Het is de eerste keer dan een Australiër de Dakar Rally wint.

De tweede plaats is voor Stefan Svitko (Slowakije) en als derde is de Chileen Pablo Quintanilla geëindigd. De beste Nederlander in de categorie motoren is Frans Verhoeven. Hij eindigde in het algemeen klassement op de 18de plaats.

Quads
Bij de quads werden de Argentijnse favoriet: Marcos Patronelli, eerste na de afgelegde 699 kilometer. Hij was favoriet dankzij zijn eerdere overwinningen in 2010 en 2013, en zijn twee 2de plaatsen in 2009 en 2012. Marcos Patronelli heeft in totaal maar liefst 15 etappe-overwinningen op zijn naam staan en kan zijn derde Dakar Rally overwinning aan zijn indrukwekkende staat van dienst toevoegen. Zijn broer, Alejandro Patronelli, werd dit jaar tweede. Als derde eindigde de Zuid-Afrikaan Brian Baragwanath.

Auto’s
Bij de auto’s is de beste Nederlander Erik van Loon, met bijrijder Wouter Rosegaar. Helaas niet in de top 10, zoals vorig jaar toen hij als vierde eindigde, maar op een keurige 11de plaats. De eerste plaats ging naar de Fransman Stéphane Peterhansel, die in zijn jeugd skateboard kampioen was en al jarenlang goede resultaten behaalt bij de Dakar Rally. De tweede plaats ging naar Nasser Al Attiyah uit Qatar en als derde eindigde de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers.

Vrachtwagens
Deze categorie kent een Nederlandse winnaar: Gerard de Rooy, die de afgelopen jaren regelmatig een top 5 positie wist te veroveren in het eindklassement en in 2012 ook op de eerste plaats eindigde.

Screenshot 2016-01-16 at 18.16.17

De opmerkelijke keuze om met een van zijn grootste rivalen, de Spanjaard Ales Loprais samen te gaan werken, heeft bijzonder goed uitgepakt. Het team van de Rus Ayrat Mardeev eindigde als tweede en derde werd de Argentijn Federico Villagra.

Share