double-cheeseburger-524990_960_720Al sinds 1986 wordt de koopkracht van de dollar vergelijken met andere munteenheden door middel van de zogenaamde Big Mac – index. Omdat de Big Mac, een van de bekendste hamburgers die bij McDonalds te koop zijn, in ieder land waar een McDonalds gevestigd is wordt gefabriceerd en verkocht, kan men de prijzen onderling vergelijken. 

Persoonlijk vind ik dit een prachtige manier om de verschillende valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar te vergelijken.

Goedkoopst
Het ‘goedkoopst’ kon je vorig jaar een Big Mac krijgen in de Oekraïne. Omgerekend kostte deze hamburger daar $ 1, 20. new-york-655215_960_720In Rusland was de omgerekende prijs $ 1,36 en in India $ 1,89. Hierbij moet wel vermeld worden dat er in India kippenvlees gebruikt wordt in plaats van rundvlees, waardoor de inkoopprijzen van de ingrediënten niet goed vergeleken kunnen worden.

Duurst
Het ‘duurst’ was je vorig jaar uit in Zwitserland, waar een Big Mac 6,5 Zwitserse Francs kost, omgerekend  is dat $ 7,54 dollar. Met respectievelijk $ 6,30 en $ 5,38 was je in Noorwegen en Denemarken ook duur uit.

Euro area
De zogenaamde “Euro area” kwam uit op $ 4, 26, gebaseerd op de gemiddelde prijs van een Big Mac in een land waar men met Euro’s betaald. In Euro’s kostte daar een Big Mac gemiddeld € 3,68.

Nederland en België
In België zat de prijs van een Big Mac dicht bij dit gemiddelde: € 3,70 (omgerekend $ 4,29). In Nederland was je iets goedkoper uit met een prijs in euro van 3,45 (omgerekend precies 4 dollar).

Omdat het om een index gaat, gebaseerd op de prijs van de Big Mac in dollars, moeten we natuurlijk ook naar de Amerikaanse cijfers kijken. Een Big Mac kost in de Verenigde Staten $ 4, 79.

Als extraatje hier nog de link naar het recept voor een perfecte hamburger >>>>

Share