ansichtkaart Vila Casa cara Jocobus Pennweg 14

Het stof dat van dromen valt door Louis de BernieresSoms dan komt er onverwachts een kleine waterval van feitjes en associaties tot stand die als omvallende domino-stenen leiden tot een verrassende ontdekking. Het begon gisterenavond allemaal met het ter hand nemen van het schitterende nieuwe boek van Louis de Bernières “Het Stof dat van Dromen valt. Hier mijn verslag van een klein historisch onderzoekje!

Louis de Bernières is ook de schrijver van “Kapitein Corelli’s Mandoline” en dus begon ik daar met hoge verwachtingen in te lezen. Want Ik schrijf daar voor TrotseVaders een recensie over. Goed, maar al in de tweede alinea van het boek schrijft hij:

“In Frankrijk zweepte president Kruger van Zuid-Afrika, die naar Marseille was gevlucht met alle rijkdommen die hij van zijn volk had gestolen, het gepeupel op ….”.

Nu is eeuwig pijp rokende Paul Kruger (Oom Paul), de volksheld van protestant Nederland (veel straten in Nederland zijn naar hem vernoemd) van rond de vorige eeuwwisseling geweest.

Louis de Bernieres Het stof dat van dromen valt

Ik vond de opmerking over de gestolen rijkdommen intrigerend, want ik had daar nooit iets over vernomen. Opmerking gemaakt door een Engelsman die na de door Paul Kruger en zijn trawanten veroorzaakte smadelijke nederlaag in de eerste Boeren-oorlog in 1877 natuurlijk een heel andere kijk heeft op deze oorlog. Ik kijk dus op de Nederlandse Wikipedia bij Paul Kruger; niets over gestolen rijkdommen. Maar ik vond in dat artikel wel iets anders:

“De Boerenleider kreeg tijdens zijn verblijf in Nederland longontsteking en vestigde zich op medisch advies op de hooggelegen Trompenberg in Hilversum. Tot december 1901 huurde hij daar kamers in de villa Casa Cara aan de Jacobus Pennweg 14. Via Utrecht ging hij in 1902 voor een jaar naar Menton, maar in mei 1903 kwam hij terug naar Hilversum. Hij bewoonde de villa Djenna aan de Hoge Naarderweg 46, die later Krugerhuis zou worden genoemd”.

ansichtkaart Vila Casa cara Jocobus Pennweg 14 villa Djemnah Hilversum Krugerhuis

Nu woon ik op de hoek van de Godelindeweg (op het hoogste punt van Hilversum, wel 30 meter!) en de Jacobus Pennweg in Hilversum. Dus dan toch maar even verder zoeken.

Nu woon ik naast de watertoren dus vanmorgen even gekeken naar no. 14: en ja hoor dat zijn onze directe achterburen (de tuinen grenzen aan elkaar) de Opel Garage Fred Janssen. Dat moet dus betekent hebben dus dat de historische en omstreden figuur Paul Kruger zeker door onze achtertuin is gelopen in 1901. Hier de foto van de plek en de doorkijk tussen watertoren en garage naar ons huis en een kijkje in onze achtertuin naar de plek waar Casa Cara heeft gestaan.

IMG_20160223_083439  IMG_20160223_083443  2016feb22 achtertuin godelindeweg 2 met zicht op Jacobus Pennweg 14 Hilversum

De villa Casa Cara is door de Engelsen (ja wel) met een verkeerd uitgevoerd bombardement op de Trompenberg  (waar een Duitse afweergeschut naast stond) vernietigd. Een gedegen verslag hiervan door Th.J. de Jongh (Bombardement op de wijk Trompenberg) is op internet te vinden.

Maar, verder zoekend, aan de foto na het bombardement zie je Garage van Murk (op de plek waar nu de Opel Garage van Fred Janssen staat?) en stond Casa Cara dus op de andere hoek van Godelindeweg/JacobusPennweg, dus op de plek waar nu onze overburen wonen. Onze huizen zijn uit de vijftiger jaren en hebben het bombardement niet meegekregen.

1944 Bombardement op de Watertoren Hilversum

En dat allemaal naar aanleiding van het lezen van de tweede alinea van het boek van Louis de Bernieres ‘Het stof dat van dromen valt. Ik weet nu veel meer over Paul Kruger en zijn komst naar Hilversum, en van de 2de wereldoorlog in Hilversum en de plek waar wij nu wonen die 2x door Engelse bombardementen is getroffen.

Overigens ben ik die avond het het boek nog tot pagina 110 gekomen en kan dus nu reeds onthullen dat het zeer de moeite waard is. Kopen en lezen dus.

Share