geronimoGeronimo Stilton heeft veel, heel veel boeken geschreven. Ze verschillen behoorlijk in omvang, thema en inhoud en zijn daarom verdeeld over verschillende series.

Geronimo Stilton: seriedelen

IMG_5348
De basisserie worden de seriedelen genoemd en er zijn inmiddels ruim 70 delen. Sinds kort worden ze uitgegeven in nieuwe reeksen op de kleur met steeds zes delen. De eerste is de Groene Reeks.

IMG_5349
Deze delen hebben, op een enkele uitzondering na, zo’n 128 bladzijden. Ze zijn verkrijgbaar in een gebonden uitgave, al heb ik ook ooit een box gekocht met vijf paperbacks. In de seriedelen beleeft Geronimo samen met zijn familieleden allerlei avonturen. De boeken zijn vooral gericht op kinderen van 7 tot 9 jaar.

Geronimo Stilton: Oerknagers

IMG_5350
De serie Oerknagers lijkt op de gewone seriedelen. Deze delen, van eveneens zo’n 128 pagina’s, spelen zich echter af in de oertijd. De hoofdrol is voor Geronimo Stiltone, een verre voorouder van. Hij heeft de geschiedenis van de oerknagers gebeiteld in steen …

Geronimo Stilton: Noormuizen
De delen van de serie Noormuizen lijken ook op de gewone seriedelen. De verhalen spelen zich af in het hoge noorden rond superstoere muizen. Ze willen allemaal een heldenhelm winnen en het is bijna iedereen al gelukt, behalve Geronimorr Stilsson …

Geronimo Stilton: Fantasia
IMG_5354
Een bijzonder leuke serie is Fantasia, met inmiddels als 10 delen. De boeken spelen zich af in het sprookjesrijk Fantasia dat wordt bevolkt door elfen, feeën, dwergen, reuzen, heksen en allerlei andere sprookjesfiguren. Als er gevaar dreigt, roept de feeënkoningin Florina de Fleur de hulp in van Geronimo.

De Fantasia-delen zijn echt bijzonder, en niet alleen omdat ze (soms heel) dik zijn (deel 9 telt bijvoorbeeld 720 pagina’s …). Er zitten altijd allemaal verrassingen verstopt in deze delen: kras- en geurpagina’, glow in the dark-pagina’s, het Fantastisch Schrift en nog veel meer. Achterin de boeken is altijd een flink aantal pagina’s gereserveerd voor meer informatie, spelletjes, dagboeken van hoofdpersonen en nog veel meer.

Geronimo Stilton: Klassiekers
IMG_5353
Er is een serie met Klassiekers, bekende klassieke verhalen  uit de wereldliteratuur die zijn verteld in een Geronimo-jasje. Deze variëren van Robinson Crusoe en verhalen van Jules Verne tot De tovenaar van Oz en De drie muisketiers. Voor ieder wat wils dus. Samen met de fantasy-series zijn dit de enige boeken waarin Geronimo en zijn familieleden niet zelf een rol spelen.

Geronimo Stilton: Gi-Ga-boeken

IMG_5352
In de Gi-Ga-boeken staan grote gebeurtenissen en belangrijke personen uit de geschiedenis centraal.
Er zijn drie boeken met de grote avonturen van (tot nu toe) Koning Arthur, Odysseus en Marco Polo. Geronimo Stilton doet zelf niet mee, maar is auteur van de boeken. Ik heb er twee van gelezen en de verhalen komen echt overeen met het origineel.

IMG_5355
Geronimo speelt wel een hoofdrol in de geweldige serie Reis door de tijd. Binnenkort komt het achtste deel van deze serie uit. In ieder deel gaat Geronimo op reis door de tijd naar minstens drie andere locaties en tijden en hij is al op vele plekken geweest en heeft zo al veel bekende historische figuren ontmoet.

In de Gi-Ga-boeken staat veel informatie over de personen waar het boek over gaat en de periode waarin zij leefden.

Geronimo Stilton: fantasy
Geronimo heeft zich ook op het fantasy-pad begeven met de series de Kronieken van Fantasia en de Ridders van Fantasia. In deze delen speelt hij zelf geen rol, maar vertelt hij over gebeurtenissen uit het oude Fantasia-rijk.

In de Kronieken van Fantasia speelt de boself Saturno de hoofdrol. Hij strijdt, bijgestaan door dappere vrienden, tegen een Duistere Macht die over Fantasia heeft. Deze serie heeft zes delen.

IMG_5351
De Ridders van Fantasia is het vervolg op de Kronieken van Fantasia. Er zijn nieuwe vijanden in Fantasia en een paar jonge ridders doen in vier delen hun best deze te verslaan.

Uit mijn eigen ervaringen thuis, met twee dochters, heb ik geconstateerd dat deze twee fantasy-series vooral gericht (moeten) zijn op jongens. Mijn jongste dochter van negen voelt zich echt niet tot deze boeken aangetrokken. Juist wel tot de fantasy-series van Thea Stilton, waarover meer in een ander blog.

Geronimo Stilton: stripboeken
En ten slotte zijn er ook nog stripboeken van Geronimo Stilton, zoals deze. De stripboeken gaan over historische gebeurtenissen.

Dit is het tweede blog in een serie van zes over Geronimo en Thea Stilton, de hoofdpersonen in hun boeken en de series die ze hebben uitgebracht. Klik hier om de andere blogs te lezen >>>>

Share