In Ysselsteyn (Noord-Limburg) bevindt zich een indrukwekkende militaire oorlogsbegraafplaats: verschrikkingen worden heel tastbaar [verslag]

2016mrt20 Ysselsteyn Militaire Duitse begraafplaats laanVlak bij (20 minuten met de auto) het Oorlogsmuseum in Overloon (zie ons verslag op TrotseVaders) ligt in het Noord-Limburgse Ysselsteyn een Duitse Militaire begraafplaats. Iedereen die daar op bezoek gaat – en neem vooral je kinderen mee – komt daar vandaan met een indrukwekkend gevoel van hoe verschrikkelijk oorlogen zijn.

Niet alleen omdat je daar de laatste eer kan bewijzen aan de bijna 32 duizend in Nederland , voornamelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Duitse soldaten, maar omdat het zo zichtbaar wordt wat het betekent: bijna 32.000 gesneuvelden. Dat wordt tastbaar wanneer ze zo zichtbaar naast elkaar op een begraafplaats liggen. Rijen en rijen kruizen….

noord-limburg-blog-copyright-trotse-vaders-2

Een bezoek aan deze militaire begraafplaats (gecombineerd met het bezoek aan het Museum – met het daarin ondergebrachte verzetsmuseum – én de Britse Militaire begraafplaats in Overloon) zou een verplichting moeten zijn voor al onze schoolkinderen.

Onze kinderen (zoon 12 jaar en tweeling zoon-en-dochter 9 jaar) waren mee, en we kregen van één van de vrijwilligers, Sjoerd Ewals, een zeer interessante rondleiding en uitleg, waarbij de boodschap specifiek voor kinderen heel goed overkwam.

noord-limburg-blog-copyright-trotse-vaders-12

Ze vonden het na afloop- ook heel – in hun eigen woorden “interessant” en “indrukwekkend”. Vooral de verhalen achter de personen die daar alleen zichtbaar met naam – als die bekend is – en rang (voor de militairen), geboortedatum en sterfdatum op een eenvoudig stenen kruis in het veld liggen, maakte het voor de kinderen zeer tastbaar.

Naast de ‘gewone’ Duitse soldaten liggen er ook Duitse burgers die in de oorlog zijn omgekomen, en Nederlanders die in dienst van de Duitsers streden. Meestal slachtoffer van bombardementen of vechtshandelingen. Daar zijn ook hele kleine kinderen bij, volledige gezinnen, broers – vaak naast elkaar begraven.

2016mrt20 Ysselsteyn Militaire Duitse begraafplaats gedenkmal

Het verhaal van de moeder, die al vier zonen had verloren en in oorlogen en ook haar jongste zoon moet laten gaan is heel indrukwekkend: ieder jaar kwam ze haar zoon opzoeken op de begraafplaats en toen ze daar te oud voor was heeft ze met andere moeders, geld bijeengehaald om een prachtig carillon op het midden van de begraafplaats te kunnen plaatsen, dat ieder half uur van zich laat horen.

noord-limburg-blog-copyright-trotse-vaders-1

Zo’n verhaal doet  je realiseren dat ook bij onze toenmalige vijand natuurlijk heel veel goede mensen, tegen wil en dank, in die oorlog zijn betrokken, en veel leed is berokkend. Hieronder kun je kort het carillon horen spelen:

De begraafplaats ligt op een heuvelachtig terrein, nu omzoomd met bomen, en kent 116 blokken met ieder 12 rijen met 25 graven. Het hele veld met al die kruizen in ongeveer 800 meter lang en 400 meter breed. Als je dat overziet zijn de perfect in gelid geplaatste kruizen zeer indrukwekkend: zo ver het oog ziet! Daarom het gaat vooral om de zichtbare van wat het betekent als er zoveel slachtoffers bij elkaar liggen.

2016mrt20 Ysselsteyn Militaire Duitse begraafplaats graven1 2016mrt20 Ysselsteyn Militaire Duitse begraafplaats graven2 2016mrt20 Ysselsteyn Militaire Duitse begraafplaats graven3

Deze militaire oorlogsgraven – het in standhouden is een internationale verplichting vanuit het oorlogsrecht – wordt onderhouden door (vrijwilligers, meestal jeugdgroepen, die daarvoor in de zomer enige tijd in Ysselsteyn bivakkeren) de ‘Volkenbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge’, en is het hele jaar geopend en te bezichtigen.2016mrt20 Ysselsteyn Militaire Duitse begraafplaats gedenksteen

Nog steeds wordt er onderzoek gedaan naar de achtergronden van de vele onbekende soldaten die op de begraafplaats liggen. En zo nu en dan worden nog (Duitse) militaire uit de tweede wereldoorlog gevonden en op het kerkhof bijgelegd.

Bij de ingang van de begraafplaats is een eenvoudig informatie centrum en ontvangstruimte. Daar liggen ook de boeken op naam van alle gesneuvelden. Voor meer informatie, klik hier >>>>

De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg, tussen Deurne en Venray) is gelegen:

Timmermannsweg 73, NL 5813 AM Ysselsteyn

Uitgebreide informatie vind je op de website LiefdeVoorLimburg.nl, klik hier >>>>

Dick Ahles (89 Posts)

Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis in Hilversum, getrouwd met de liefste en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.


Kamperen, maar dan anders
Piggie Tales: Pigs at Work [DVD-recensie]
Share