vogel-memory-vogelbescherming-spel-recensie-copyright-trotse-vaders-4Dit Vogelmemoryspel heeft als doel de verschillende vogelsetjes bij elkaar te zoeken. Het spel bevat in totaal van 25 vogelsoorten een mannetjes en bijbehorende vrouwtjes vogel.

Het werkt als volgt: leg de 50 spelkaarten ondersteboven op tafel, open telkens een kaart en zie of je hebt onthouden waar de kaart van de partnervogel ligt. Wie de meeste paren weet te koppelen wint! Met verschillende soorten vogels – van pimpelmees tot pinguïn en van roodborst tot fazant – waarvan je spelenderwijs de sekseverschillen (beter) leert kennen. Leuk spel voor de hele familie!

Recensie
Het spel memory is wel bekend bij veel Trotse Vaders. Steeds twee kaartjes omdraaien in de hoop dat de afbeeldingen die dan te zien zijn, identiek zijn, zodat je het paar mag houden. Wie de meeste kaarten heeft, heeft gewonnen.

vogel-memory-vogelbescherming-spel-recensie-copyright-trotse-vaders-7

Voor veel Trotse Vaders (en moeders) is het een uitdaging om van hun kind(eren) te blijven winnen. Een spel waarbij je dus volledig je best kunt doen, zonder daarmee je kind genadeloos “in te maken”. Integendeel…..

vogel-memory-vogelbescherming-spel-recensie-copyright-trotse-vaders-1

Bij Vogelmemory van Vogelbescherming Nederland, gaat het niet om identieke kaarten die samen een set vormen. Het gaat om twee kaarten van één vogelsoort die bij elkaar horen en waarbij op de ene kaart het mannetje en op de andere kaart het vrouwtje staat afgebeeld. Soms lijken mannetje en vrouwtje op elkaar, zoals bij de pimpelmees en het roodborstje, maar ook dan zijn het twee verschillende tekeningen.

vogel-memory-vogelbescherming-spel-recensie-copyright-trotse-vaders-8

Alleen het “plaatje” onthouden is ditmaal dus niet voldoende! Denk alleen maar aan de merel, waarbij het mannetje zwart is en het vrouwtje bruin! Je moet echt de naam van de vogel in je geheugen opslaan, of, na een paar keer spelen, het plaatje van zowel het mannetje als van het vrouwtje. Alleen dat lukt het om een vogelpaar compleet te maken.

vogel-memory-vogelbescherming-spel-recensie-copyright-trotse-vaders-header

Geïnspireerd door de bosrijke omgeving van de StayOkay in Bergen op Zoom, waar we met het gezin een paar dagen verbleven (klik hier voor het verslag) en waar de vogels overal te horen waren, gingen we Vogelmemory uitproberen. Eerst had ik een aantal kaarten met voor ons minder bekende vogels er uit gehaald, maar al snel bleek het prima haalbaar om alle sets te gebruiken.

vogel-memory-vogelbescherming-spel-recensie-copyright-trotse-vaders-9

Wat was het leuk om op deze manier memory te spelen en meteen de kinderen iets te kunnen leren. Fazanten die zo verschillende van kleur zijn. En uitleggen waarom de mannetjes er vaak zo fraai uitzien in de vogelwereld. Bij het vogelmemoryspel zit overigens ook een klein boekje met extra informatie.

vogel-memory-vogelbescherming-spel-recensie-copyright-trotse-vaders-5

Zowel mijn oudste zoon als mijn dochter vonden het een heel leuk spel. En ik ook! We hebben het dus al meerdere malen gespeeld waarbij ik verwoede pogingen deed om het setje ijsvogels te bemachtigen. Eén van de weinige vogelsoorten die in Nederland voorkomen en die ik nog niet “in het echt” gezien heb. Het staat al lang op mijn wensenlijstje, maar voorlopig stel ik me maar tevreden met de memory-variant….

Vogelmemory van Christine Berrie, uitgegeven door Kosmos Uitgevers bekijk / bestel je hier >>>>

Share