jeroen-reinout-mensa-fonds-vliegenAvonturier en ondernemer Jeroen Komen doet iets wat maar weinigen doen; met zijn eigen kleine vliegtuigje vliegt hij kriskras door Europa. Hij ontmoet bijzondere mensen op afgelegen plekken, ontsnapt aan vele gevaren, maakt duizenden (lucht)foto’s en zoekt letterlijk de grenzen van de vrijheid op. Ik kan vliegen is in woord en beeld hiervan de neerslag; spectaculaire luchtreizen in een prachtig beeldverhaal.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-verslag-trotse-moeders-recensie-trotse-vadersZelfbouwvliegtuigjes vallen in de categorie Experimental. Dat betekent dat er redelijk soepel met richtlijnen en regels wordt omgegaan. Het uitgangspunt is: ‘Als je een vliegtuig kunt bouwen en je durft er ook nog mee te vliegen, dan wordt het vast niet veiliger van een heleboel regels en controles.’

In de amateurvliegtuigbouw is dit niet aan de orde. Er gelden slechts een paar voorwaarden. Het vliegtuig mag bijvoorbeeld niet verhuurd worden, zodat er geen commerciële druk ontstaat om tóch te vliegen wanneer de omstandigheden eigenlijk niet optimaal zijn.

Ook dient de piloot elke passagier te wijzen op het feit dat hij in een bouwpakket vliegt, middels een verplichte waarschuwingssticker in de cockpit. Op de zijkant van het vliegtuig staat het woord ‘Experimental’ geschreven, zodat ook buitenstaanders weten dat een aantal regels niet geldt.

Recensie
Ik kan vliegen. Het klinkt als iets wat mijn kinderen roepen wanneer ze op hun buik op de schommel op en neer ‘vliegen’. Het klinkt als een kinderdroom, want is vliegen niet iets wat we allemaal wel zouden willen doen? Rondcirkelen boven de prachtige natuur, genieten van het overzicht, van de ruimte?

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-recensie-trotse-vaders-3

Jeroen Komen kan vliegen. Niet door met eigengebouwde vleugels rond te fladderen en in zijn fantasie een echte vlucht te beleven, maar door in een eigen vliegtuigje te vliegen waarheen hij maar wil.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-recensie-trotse-vaders-6

Gelukkig voor ons heeft hij zijn ervaringen in een prachtig boek opgeschreven, en daarbij ook veel foto’s verwerkt, zodat degenen die níet zelf kunnen vliegen, toch mee kunnen maken hoe het is om dat wèl te kunnen. Het boek is namelijk een prachtig verslag.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-recensie-trotse-vaders-2

Het geeft informatie over vliegen zelf. Over de techniek, over hoe je je kunt oriënteren, over materialen (het vliegtuig waar Jeroen in vliegt is een ‘zelf-maak-vliegtuig, een bouwpakket dus), over omgaan met noodsituaties en over vliegprocedures.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-recensie-trotse-vaders-4

Het boek biedt nog meer: persoonlijke verhalen van Jeroen. Ervaringen tijdens zijn vluchten. Ontmoetingen met verschillende mensen. Omgaan met onverwachte situaties. Prachtige foto’s.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-recensie-trotse-vaders-5

Ik kan vliegen is echt een boek om te lezen, maar ook om ergens in het zicht neer te leggen zodat je het af en toe weer eens oppakt om stukjes te lezen en foto’s te kijken.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-recensie-trotse-vaders-8

Er staan mooie teksten in en het boek heeft een aantrekkelijke vormgeving. Kortom: een aanrader voor iedereen die van dichtbij mee wil maken hoe het is om te ‘kunnen vliegen’.

ik-kan-vliegen-jeroen-komen-boek-recensie-trotse-vaders-7

Onlangs presenteerde Jeroen Komen zijn boek Ik kan vliegen. Een verslag van de boekpresentatie, geschreven door Willem Bouwens, kun je <hier> lezen.

Ik kan vliegen – Jeroen Komen
Hardcover, 148 pagina’s, uitgeverij Aerial Media
Bestel dit boek hier >>>>

Share