piet-is-ziek-andre-kuipers-recensie-copyright-trotse-vaders-1Piet is ziek is een uniek prentenboek van arts en astronaut André Kuipers en mode-illustrator Piet Paris. De karakteristieke, heldere illustraties en ingetogen tekst verbeelden op bijzondere wijze de emotie van een kind dat voor het eerst naar het ziekenhuis gaat.

Piet is ziek. Morgen wordt hij geopereerd. In zijn buik zitten nare kriebels. Gelukkig mag Knuf mee. Zijn moeder helpt hem met het inpakken: zijn tandenborstel, tandpasta en een kam… En natuurlijk zijn pyjama. Heeft hij nu alles?

Recensie
Naar het ziekenhuis gaan is vaak spannend voor kinderen. En voor ouders! Soms komt een ziekenhuisbezoek onverwachts en moet je ter plekke je kind zo goed mogelijk steunen, begeleiden en gerust stellen, maar vaak weet je al van tevoren dat er een (kleine) ingreep moet plaatsvinden. Dan is het prettig om je kind voor te bereiden. Eén van de manieren waarop dat kan, is met het boek Piet is ziek.

piet-is-ziek-andre-kuipers-recensie-copyright-trotse-vaders-4

In Piet is ziek wordt op eenvoudige manier in een aantal afbeeldingen met teksten besproken wat er allemaal bij een ziekenhuisopname komt kijken. Daarbij is er aandacht voor praktische dingen, zoals een koffertje inpakken, maar ook voor emoties.

piet-is-ziek-andre-kuipers-recensie-copyright-trotse-vaders-3

Het boek blijft dicht bij de belevingswereld van kinderen. Zo is er een grote rol voor Knuf, de lievelingsknuffel van Piet. Voor veel kinderen is hun lievelingsknuffel onmisbaar bij spannende dingen, dus ze vinden het erg prettig om te lezen dat die mee mag, wanneer ze naar het ziekenhuis zouden gaan.

piet-is-ziek-andre-kuipers-recensie-copyright-trotse-vaders-5

Er worden geen onderwerpen gemeden. Zo maakt Piet bijvoorbeeld kennis met een meisje wat erg vaak naar het ziekenhuis moet en is een prikje niet fijn, zodat Piet even moet huilen. Erg eerlijk en veel momenten waarop je als ouder met je kind verder het gesprek kunt aangaan.

Los daarvan: een prima boek met bijzondere tekeningen en een mooie vormgeving. En hetgeen André Kuipers met de opbrengst van het boek verdient, wordt geschonken aan Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC.

Piet is ziek – André Kuipers en Piet Paris
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Bestel dit boek hier >>>>

Share