professor-breinstein-romeinen-recensie-copyright-trotse-vaders-1Professor Breinstein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater.

  • Wist je dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden?
  • En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde?
  • Ken je de legende over het ontstaan van Rome?
  • Ken je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct?
  • En wist je dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan?

Recensie
De tijd dat geschiedenis een kwestie was van droge feiten tot je nemen en jaartallen uit het hoofd leren is voorbij. Leermethodes zijn ontwikkeld om van geschiedenis verhalen te maken, over mensen die in een andere periode leefden en werkten. Over tijden waarin alles anders was, maar waarin dingen gebeurden die nog steeds ons dagelijks leven beïnvloeden.professor-breinstein-romeinen-recensie-copyright-trotse-vaders-2

Het boek Romeinen, van ‘professor Breinstein’ (en zijn intelligente konijn) is ook een ‘vertelboek’, een boek waarin allerlei informatie over de Romeinen en de Romeinse tijd, verpakt zit in prettig leesbare teksten, voorzien van prima illustraties. Teksten en afbeeldingen zitten vol details en humor waardoor het boek niet alleen uitnodigt om te lezen, maar ook om door te bladeren en steeds een stukje informatie te kiezen om door te nemen.

professor-breinstein-romeinen-recensie-copyright-trotse-vaders-4

De manier van schrijven nodigt uit tot meedenken, een prima manier om dingen beter te kunnen onthouden. Een vraag als ‘welk beroep zou jij willen uitoefenen’, maakt dat een kind veel aandachtiger naar de diverse beroepen uit de Romeinse tijd zal kijken dan wanneer deze eenvoudig opgesomd worden.

professor-breinstein-romeinen-recensie-copyright-trotse-vaders-7

Erg goed ook dat er een mooi kader geboden wordt. Er is informatie over ‘voor’ en ‘na’ de Romeinen en een tijdlijn. Erg belangrijk vind ik, want hoe prettig de nieuwe, vriendelijke vorm van onderwijs ook is, er zou nog steeds een basis gegeven moeten worden, een soort frame, waarin al die ‘verhaaltjes’ passen.

professor-breinstein-romeinen-recensie-copyright-trotse-vaders-3

De ‘wonderlijke weetjes en fascinerende feiten‘ zijn zeer divers, van gegevens over het Romeinse leger tot uitleg over de Vestaalse maagden. Er staat erg veel in, veel ‘basiskennis’, maar ook dingen die nieuw waren voor mij. Mijn kinderen vinden het een erg leuk boek om samen in te kijken, te lezen en om te lachen. En dat is toch wel een hele mooie manier om je algemene kennis over de Romeinen te vergroten!

Professor Breinstein: Romeinen – Sarah de Vos
Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen
Illustraties van Heleen Brulot
Hardcover, 144 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share