IMG_1331James Sirius Potter is de oudste zoon van Harry Potter en Ginny Wemel. In de epiloog van ‘Harry Potter en de relieken van de dood’, het zevende en laatste deel van de Harry Potter-serie, bleken Harry en Ginny drie kinderen te hebben. James begint op 1 september 2017 aan zijn eerste jaar op Zweinstein …

Ik ben bijna sinds het eerste uur fan van Harry Potter. Volgens mij las ik de boeken al voordat de ‘hype’ echt op gang kwam. Ja heus! In de zomer van 1999 las ik op het strand in Griekenland de eerste twee delen in het Engels, ‘De gevangene van Azkaban’ zou pas een jaar later gepubliceerd worden …

En ik verheug mij op de komende zomer, waarin het achtste’ deel, The cursed child wordt gepubliceerd.
Door louter toeval ontdekte ik onlangs de fanfiction over James Sirius Potter, de oudste zoon van Harry. Wat een verrassing! En gelijk een ontdekkingstocht in de wereld van fanfiction.

Fanfiction
Fanfiction is fictie, geschreven door fans van een film, of boek, of televisieserie. Fans gebruiken de bekende personages om hun eigen verhalen mee te schrijven. De verhalen worden zonder winstoogmerk geschreven en worden ook niet officieel gepubliceerd. Ze worden wel informeel beschikbaar gesteld aan geïnteresseerden, meestal via internet.

FullSizeRender (2)

Er zijn veel redenen om fanfiction te schrijven. Bijvoorbeeld om een andere draai aan het officiële verhaal te geven of om verhaallijnen die nog niet klaar zijn af te ronden.

IMG_1317Er zijn veel sites waar schrijvers van fanfiction hun verhaal kunnen uploaden en delen met andere fans. Zo is er ook heel veel fanfiction over Harry Potter geschreven, te veel om te kunnen benoemen en allemaal te lezen. Wat een fascinerende wereld … en daar ben ik alleen maar achter gekomen in mijn zoektocht naar meer informatie over de vier delen die geschreven zijn over James Sirius Potter, de zoon van …
Geen idee wat de kwaliteit is van alle verhalen die je achter de linkjes zoals deze of deze kunt vinden. Google is je beste vriend als je op zoek bent naar nog meer.

George Normal Lippert
Goed, terug naar James Sirius Potter. Onlangs kwam ik dus op het spoor van de vier -lijvige- delen die zijn geschreven door George Norman Lippert. Lippert is een Amerikaanse schrijver van fanfictie. IMG_1318In 2007 heeft hij zijn eerste boek over de oudste zoon van Harry Potter geschreven, James Potter and the Hall of Elders Crossing. Hij heeft overigens meer geschreven dan alleen de boeken over James Potter.

De serie begint 18 jaar na de gebeurtenissen in ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’ en daarmee dus een jaar voor de epiloog van dit zevende deel. Met andere woorden, het speelt zich af tijdens James’ eerste jaar op Hogwarts (Zweinstein).

Wat vindt J.K. Rowling van alle fanfiction?
Allereerst, Rowling heeft niets met de boeken over James Potter en de inhoud daarvan te maken. Nadat er een poosje een mogelijke rechtszaak boven de markt heeft gehangen, hebben Rowling en haar agent de zaak laten vallen. Rowling heeft de boeken ‘gesanctioneerd’, wat zoveel wil zeggen dat ze van de boeken op de hoogte is en zolang de auteur er geen geld mee verdient, zij geen juridische stappen zal ondernemen. Lippert heeft zelf aangegeven dat Rowling zijn boeken ‘supports’, zolang ze respectvol en geschikt voor kinderen zijn.

FullSizeRender

IMG_1319James Potter-serie
De serie is internationaal een enorm succes met miljoenen lezers. De vier boeken zijn al in meer dan negen talen vertaald, ook in het Nederlands door een enthousiaste fan die hier heel veel tijd in geïnvesteerd moet hebben.

Ik heb de boeken nog niet gelezen. Wel een tweetal korte verhalen. Zonder vervelende kritiek op de vertaler van deze boeken te geven, de kwaliteit van de Nederlandse vertaling is niet helemaal wat we gewend zijn van officiële vertalingen. Dat kan en mag je ook niet verwachten van iemand die dit voor zijn plezier doet. Je kan altijd nog terugvallen op het Engelse origineel.

De meningen op internet zijn verdeeld en gaan van kritisch en niet bepaald positief naar zeer enthousiast. Het mooiste zou zijn als ik de boeken al gelezen had en mijn mening met jullie zou kunnen delen, maar ik heb de boeken nog niet gelezen. Mijn ontdekking is nog te recent.

IMG_1328 IMG_1329

Ik ben in ieder geval ontzettend geïntrigeerd door deze serie. Al met al wint op dit moment mijn nieuwsgierigheid het nog. Ik heb de boeken alle vier op mijn e-reader gezet en ben zeker van plan ze de komende tijd te gaan lezen!

IMG_1320Tot slot de titels:

  • deel 1: James Potter and the Hall of Elders Crossing (James Potter en de Hal der Oudste Kruising)
  • deel 2: James Potter and the Curse of the Gate Keeper (James Potter en de Vloek van de Poortwachter)
  • deel 3: James Potter and the Vault of Destinies (James Potter en de Kluis der Lotsbestemmingen)
  • deel 4: James Potter and the Morrigan Web (James Potter en het Morrigan Web)

Het vijfde deel, James Potter and the Crimson Thread, wordt momenteel nog geschreven.

Hier kan je de vier Engelse delen downloaden, zowel in epub als in pdf. De Nederlandse vertaling is ook in epub en in pef beschikbaar (hier staan overigens ook de Engelse originelen). Op deze site vind je ook een aantal korte verhalen.

Als je, net als ik, online bijhoudt wat je leest: op hebban.nl zijn deze boeken (nog) niet toegevoegd en hebban kent alleen Nederlandstalige boeken. De boeken zijn wel bekend bij Goodreads.

Harry Potter and the Methods of Rationality
image
Ten slotte toch een paar woorden over een andere fanfiction-serie, die ik zojuist nog op het spoor kwam: Harry Potter and the Methods of Rationality. In deze serie is Harry opgevoed door tante Petunia, die getrouwd is met een wetenschapper. Harry wordt geplaatst in Ravenclaw en raakt niet bevriend met Ron Wemel. 122 hoofdstukken, verdeeld over 6 delen, vele honderden pagina’s, in het Engels. Hmmm, ook dit http://hpmor.com/ maakt mij nieuwsgierig …

Ik ben ontzettend benieuwd of iemand van jullie de boeken al kent? Wat vind je ervan?

En als je ze nog niet kent, ben je van plan ze te gaan lezen?

 

Share