achter-de-schermen-jeugdjournaal-recensie-copyright-trotse-vaders-1Elke dag is er een nieuwe uitzending van het NOS Jeugdjournaal op tv. Maar hoe komt zo’n uitzending tot stand en wat komt er allemaal bij kijken? Schrijver Jan Paul Schutten mocht een paar dagen meelopen in Hilversum en onthult alle geheimen van het Jeugdjournaal in Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal!

Wat is eigenlijk nieuws? Hoe wordt het nieuws van de dag gekozen? Hoe worden de filmpjes en nieuwsitems gemaakt? Wie werken eraan mee en wie doet wat? Hoe werkt een presentator? Maar ook alles rondom de uitzending zelf: make-up, kleding en… bloopers! Dit boek geeft een superleuke inkijk voor jong en oud in de wereld van het NOS Jeugdjournaal en laat zien wat er de afgelopen 35 jaar allemaal is gebeurd en veranderd.

Recensie
Het NOS Jeugdjournaal bestaat ruim 35 jaar. Het Jeugdjournaal wordt dagelijks uitgezonden en brengt het nieuws voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. De eerste uitzending was op 5 januari 1981.

Ik kan me dat nog goed herinneren … Qua leeftijd viel ik precies in de doelgroep, en al werd er dagelijks naar het nieuws gekeken en keek ik (onbewust) ook mee, het Jeugdjournaal werd bij ons ook aangezet.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat onze dochters van tien en veertien thuis amper naar het Jeugdjournaal kijken. Het uitzendtijdstip van 18.45 uur past niet goed in onze gezinslogistiek, wij eten vaak op dat moment … Gelukkig is er ’s ochtends ook een uitzending en kijkt de klas van onze jongste hier geregeld naar.

jeugdournaal - facts & figures jeugdournaal - voor en achter

Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal is een toegankelijk en informatief boek dat letterlijk een uitvoerig kijkje achter de schermen van het Jeugdjournaal biedt. De schrijver van dit boek mocht een paar dagen meelopen en onthult alle geheimen …

jeugdjournaal - doelgroep jeugdjournaal - visagie

Mijn jongste dochter van tien heeft Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal met veel interesse gelezen. Ze heeft ons ook geregeld verteld wat ze zo al te weten is gekomen. Ze heeft zelf ook opgeschreven wat ze van het boek vindt:

Ik vind het boek Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal heel leuk en interessant. Je komt er namelijk achter hoe het (de titel zegt het al) achter de schermen gaat.
Het gaat soms allemaal heel slecht. Bijvoorbeeld zegt iemand het interview af. Of de stroom is uitgevallen. Of een presentator zit vast in de file. Zulke dingen gebeuren heel vaak. Vaker dan je denkt.

jeugdjournaal - soorten nieuws Maar gelukkig wordt het tijdens de uitzending niet gezegd dat alles mis gaat. De kijkers willen namelijk nieuws horen. En dat lukt altijd.
Soms wordt er ook een speciale uitzending gemaakt. Zoals (over de aanslag op) de Twin Towers. Of de kroning van koning Willem-Alexander.
Maar dat gebeurt gelukkig niet vaak.

jeugdjournaal - achterkant jeugdjournaal - presentator

In dit verslagje valt mij op dat ze de Twin Towers noemt, terwijl het toen nog vijf jaar zou duren voor ze geboren werd … Kennelijk is dit in Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal op zo’n manier omschreven, dat het indruk heeft gemaakt en is blijven hangen. De kroning van Willem-Alexander in 2013 heeft ze wel bewust meegemaakt.

jeugdournaal - cover en tekst Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het boek staat vol met kaders met allerlei informatie en dat is voor iedereen interessant.

Achter de schermen bij het NOS jeugdjournaal – Jan Paul Schutten

Paperback, 128 pagina’s, uitgeverij Kluitman 
Bestel dit boek hier >>>>

Share