Carlo zag zichzelf nooit als vader. Maar als hij zijn vriendin Lisette steeds ongelukkiger ziet worden door haar niet vervulde kinderwens, gaat hij schoorvoetend overstag. Het resultaat blijft echter uit. Lisette stelt voor hulp te zoeken. Zo komen ze terecht in een mallemolen van medische onderzoeken, hormoonbehandelingen en ivf-pogingen.

Carlo Groot biedt een uniek, mannelijk perspectief op ivf. Zijn rauwe verdriet wordt afgewisseld met humoristische anekdotes vol zelfspot. Dit maakt Izar tot een onvergetelijk boek over wachtweken en werkstress, over onverwacht geluk en ongekend verdriet, over hormoonspiegels en aftrekkamertjes.

Recensie
Mijn vriendin heeft het boek Izar gelezen en moest een aantal keer huilen. Ze zei dat ik het ook moest lezen. Ik begrijp waarom. Ook wij hebben een heel traject achter de rug. Een traject met allerlei soorten behandelingen om zwanger te worden. En ook wij hebben te maken gehad met veel verdriet. Met verlies.

Maar uiteindelijk is het bij ons goed gekomen. En voor mij is dat iets waar ik iedere dag dankbaar voor ben. Ik geniet. Mijn vriendin heeft nog vaak verdriet. Om wat er niet is, of niet meer is. Wij hebben het hele traject anders beleefd en door dit boek kwamen we er achter dat we ook nu ons ouderschap anders beleven. Dat was goed om te weten, want als we iets geleerd hebben van al die jaren is dat je met elkaar moet blijven praten. Want anders raak je ook elkaar kwijt.

In het boek Izar maakt Carlo mee dat zijn vriendin een hele grote kinderwens heeft. Hij deelt die niet, maar ‘gunt’ haar wel een kind. Zo is het bij ons ook begonnen!

Zwanger worden blijft uit en uiteindelijk belandt het stel in de medische molen (net zoals wij). Heel herkenbaar waar Carlo Groot allemaal doorheen gaat!

En dan wordt de kinderwens steeds meer iets van samen. En ook dat herken ik. Op een gegeven moment zit je er zo helemaal in, dat je zelf ook steeds meer verlangt naar een kind. Wij hebben geluk gehad. Carlo en Lisette niet en dat is echt heel verdrietig om te lezen.

Toch is Izar geen ‘zielig’ boek, maar een heel reëel verhaal, over twee gewone mensen die meemaken wat veel mensen meemaken en die er op hun eigen manier mee om gaan. En die manier is erg krachtig, erg knap. En erg indrukwekkend om te lezen.

Izar – Carlo Groot
Paperback, pagina’s, uitgeverij Podium
Bestel dit boek hier >>>>

Share