Feyenoord was altijd de eerste van Nederland met winnen: eerste Europa Cup I, eerste Wereldbeker voor clubs, eerste UEFA Cup. Maar Feyenoord was niet zo heel vaak de beste.

Het legioen zingt, scheldt, hunkert, toont zelfspot en trouw. Het cultiveert het eigen lijden, want Feyenoord wint nooit gemakkelijk. Maar dat hoeft ook helemaal niet voor een club die zich gaarne afficheert met het stadsmotto ‘sterker door strijd’. Moeilijk winnen, en niet zo vaak, is zeker zo mooi als veel winnen. Feyenoord won in deze eeuw de UEFA Cup in 2002 en de KNVB-beker in 2008 en 2016, maar nooit het kampioenschap. Tot 2017.

Willem Vissers en Bart Vlietstra verrijkten interviews uit de Volkskrant met onder anderen Dirk Kuijt, Eljero Elia, Karim El Ahmadi, Nicolai Jørgensen en Leo Beenhakker, en voegden tal van nieuwe stukken toe. Met supporters, met Louis van Gaal over zijn Feyenoordgevoel, met Wouter Bos, Ronald Koeman, Rinus Israel, Pierre van Hooijdonk en veel anderen. ‘Feyenoord, de eerste van de eeuw‘, is een document over een unieke landstitel; de eerste sinds de eeuwwisseling.

Recensie
Ik houd niet eens zo van voetbal en ben geen echte Feyenoord-fan, hoewel ik de club steeds sympathieker ben gaan vinden. Dirk Kuyt heeft daar voor mij een belangrijke rol in gespeeld. Erg constant, erg aardig en gewoon een goede voetballer.

Toen de voorlaatste wedstrijd voor de landstitel voorbij was, en Feyenoord (nog) geen kampioen werd, merkte ik hoe zeer ik het ze al gegund had. Het hele seizoen op de eerste plaatst en dan op het laatste moment nog ingehaald worden, dat zou echt een enorme domper zijn. Voor mij te vergelijken met een ontsnapping tijdens de Tour de France (die volg ik wel). Iemand die de hele dag in zijn eentje voorop rijdt, en dan vlak voor de finish ingehaald wordt. Ik zet soms de televisie gewoon uit wanneer ik dat aan zie komen.

Gelukkig werd Feyenoord niet meer ingehaald en zijn ze landskampioen geworden. En dat is niet de eerste titel die ze hebben binnengesleept.

Het boek Feyenoord, de eerste van de eeuw, gaat over de belangrijkste successen. En doet ook uitgebreid verslag van de wedstrijd tegen Heracles op 14 mei 2017.

Verder komen spelers en fans aan het woord: Kuijt, Elia, Vilhena, maar ook Beenhakker, Boskamp en Van Hooijdonk. Leuk om te lezen!

Ondanks dat er geen foto’s in het boek staan, is het een mooi document over Feyenoord. Het leest lekker weg, is ook leuk om in te bladeren en stukjes uit te lezen en is erg afwisselend door bijvoorbeeld een verslag van een wedstrijd te laten volgen door een interview.

Kortom: een prima boek voor iedere voetballiefhebber (behalve misschien voor de echte AJAX-fans?) en in het bijzonder voor de fans van Feyenoord!

Feyenoord – Willem Vissers & Bart Vlietstra
Voetbal Inside / deel van de opbrengst gaat naar de Kuyt Foundation
Paperback, 239 pagina’s, uitgeverij OverAmstel
Bestel dit boek hier >>>>

Share