Denny Malone werkt niet bij de politie van New York, hij ís de politie en hij ís New York. De straten – en hun bewoners – zijn van hem. Hij is de koning, de alleenheerser. En hij bepaalt wat er gebeurt. Dat hij vaak de grenzen van de wet overschrijdt, spreekt vanzelf: alleen een heilige gelooft dat de orde op een andere manier gehandhaafd kan worden.

Dan wordt hij door de FBI gepakt en blijkt al snel dat ze daar heel anders over de wet denken – het bewijs dat ze tegen hem hebben liegt er niet om. Ze bieden hem een deal waarmee hij gevangenisstraf kan ontlopen. Alleen moet hij dan worden wat hij het meest haat en veracht: een rat, een verrader…

Recensie
Wat een boeiend boek! De grens tussen goed en kwaad…. Altijd intrigerend!

Is het oké om een bewijsstuk tijdelijk ergens anders te leggen om te voorkomen dat een zware crimineel door een vormfout vrijkomt? Stel je voor dat je deze vraag met ‘ja’ beantwoordt, zoals veel mensen zullen doen, denk dan eens verder….

Wat doe je wanneer geld kunt afnemen van een crimineel wat anders aan duistere zaakjes zou worden besteed? Wat doe je wanneer jouw kinderen in gevaar zijn wanneer je niet even een oogje dichtknijpt bij een vergrijp? Wat doe je wanneer jouw leven in gevaar is, tenzij je belastende informatie over je collega doorspeelt?

Dit soort dilemma’s spelen een rol in het spannende boek Lek, wat zo rauw geschreven is dat je je helemaal kunt voorstellen met de rauwe werkelijkheid te maken te hebben.

In dit geval gaat het om de rauwe werkelijkheid van Denny Malone, die het goed bedoeld, maar steeds verder verwikkeld raakt in schemerige gebieden die hem uiteindelijk lijken op te breken.

Inhoudelijk wil ik niet ingaan op de afloop, maar ik kan je wel zeggen dat het boek indruk maakte. Vooral omdat het zo realistisch lijkt. Lezen dus!

Lek – Don Winslow
Paperback, 464 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share