Nederlands astronaut André Kuipers is na zijn twee ruimtereizen bezig om op een begrijpelijke manier zijn ervaringen en kennis te delen. Hoogtepunt voor mij was zijn show in ZiggoDome, waar ik met mijn jongste zoon naar toe ben gegaan:

https://trotsemoeders.nl/2017/11/spacexperience-2017-andre-kuipers-ziggo-dome-verslag/

Maar er is meer. Zoals het boek “Heb je WiFi in de ruimte” waarin 101 uiteenlopende kindervragen door André Kuipers op een duidelijke manier beantwoord worden. André Kuipers beantwoordt een aantal vragen over dit boek:

Hoe ben je op het idee gekomen van 101 kindervragen?
Al jarenlang bezoek ik als Ambassadeur van het Techniekpact scholen en geef ik colleges in het theater. Het viel me op dat kinderen vaak met opvallend goede vragen komen, vanuit een gedachte die volwassenen vaak niet hebben. Ze hebben me vaak verrast. Wetenschapsjournalist Sander Koenen, die samen met mij de scholen bezoekt, en ik besloten deze vragen te bundelen. Het is voor kinderen leerzaam is om op deze speelse manier iets over de ruimte en ruimtevaart te leren.

Wat is de gekste vraag uit het boek?
Bent u weleens door het gat in de ozonlaag gevallen? Een schitterende gedachte en gelijkertijd een vraag die mij in de gelegenheid stelt om iets te vertellen over de bedreigingen van de aarde en de wijze waarop mensen oplossingen bedenken in de strijd tegen de gaten in de ozonlaag.

Heb je weleens een gekkere vraag gehad die niet in het boek staat?
Ach, de vragen over poepen en plassen natuurlijk, of wat gebeurt er als je een scheetje laat. Die staan ook in het boek. En de vragen over seks natuurlijk, soms rapen scholieren al hun moed bijeen om daar een vraag over te stellen, waarschijnlijk om indruk te maken op hun klasgenoten. Die vraag heeft het overigens niet gehaald in het boek.

Waarom zijn het 101 vragen?
Daar is geen specifieke reden voor. Het hadden er ook 99 kunnen zijn, of 150.

Wat zou je zelf nog willen vragen over de ruimte?
Ik heb nog nooit aan mijn vrouwelijke collega’s gevraagd hoe het is om met hun lange haren te zweven. Dat lijkt me nou zo lastig!

Wat vind je de leukste vraag uit het boek?
Er zitten zo veel verrassende en leuke vragen in…. Nee, ik kan echt niet kiezen!

Het boek “Heb je WiFi in de ruimte?” bestel je hier >>>>

Share