Dichter bij de bij is het fascinerende bijenboek van Alma Huisken, groenauteur, bio-tuinier en -imker. Als je ook maar iets voor bijen voelt zit je met dit boek helemaal goed: het is een bruisende bron van kennis en wijsheid over het bijenleven. Of je nu imker bent, imker wilt worden of bijen een prettig(er) leven gunt, Alma sleept je de wondermooie bijenwereld in en… je komt er als rijker mens uit.

Aanvankelijk doodsbang voor een bijensteek, maar evengoed geïntrigeerd door deze boeiende insecten, nodigde Alma ‘op leasebasis’ honingbijen uit in haar tuin; ze raakte gegrepen en werd toegewijd biodynamisch imker. Gloedvol vertelt ze over haar avontuurlijke ‘reis met de bijen’, op weg naar natuurlijk imkeren.

Mijn eigen zoon!

Ze neemt een gretige duik in de bijenhistorie, etaleert een keur aan korven en kasten, kraakt een reële, kritische noot over de omgang met honingbijen en breekt een lans voor de zwarte oerbij. Warm pleit ze voor het zaaien van massa’s (biologische) bloemen, want bijen helpen of houden begint met een gevarieerde, voedzame habitat. Een royale lijst van geschikte bijenplanten voegde ze toe.

Voorts bevat dit liefdevol geschreven boek: verrassende verhalen over honing, stuifmeel en was, ontroerende bijengedichten, sfeervolle tekeningen én 24 beproefde honingrecepten. De prachtige foto’s zijn van Doortje Stellwagen.

Recensie
Een prachtig boek over de bijzondere wereld van de honingbij. Zelf ben ik nu een aantal jaren imker en ik herken de fascinatie voor de bij en het leven van de bij die de schrijfster van het boek heeft.

Voor mij geldt nog iedere keer weer dat ik ben verwonderd door deze kleine beestjes wanneer ik mijn eigen bijenkasten openmaak. De manier waarop ze bouwen, samenwerken, stuifmeel en nectar verzamelen, hoe ze honing maken.

Hier ben ik bij “mijn” eigen bijen

Ook ik werd nooit zo enthousiast van vliegende beesten in de zomer. Sinds ik zelf met bijen werk merk ik dat ik dat niet meer zo spannend vind en ik niet alleen. Het hele gezin blijft rustig aan tafel zitten wanneer er zomers een vliegend insect onze tuintafel bezoekt tijdens de maaltijd.

“Mijn” bijenvolk

In het boek wordt je op een ‘filosofische’ wijze meegenomen in de wereld van de bij, de zoektocht of eigenlijk meer ontdekkingstocht die de schrijfster heeft gevoeld en zo dichter bij de bij is gekomen.

Dichter bij de bij geeft ook ruim aandacht aan het biodynamisch imkeren. Wat houdt het in en welke keuze maak je of kun je maken als op deze wijze imkert?

Wat vooral mooi wordt weergegeven is het uitgaan van de bij zelf. Het welzijn van de bij staat voorop en het wordt ook duidelijk hoe belangrijk dit diertje voor ons is.

Persoonlijk werd ik erg blij van het deel dat ging over de gave van de bij. De uitleg over de mooie producten die hij allemaal maakt, met ook weer de kanttekening dat we hier als mens zuinig mee om moeten gaan. Het boek geeft een mooi overzicht van de verschillende soorten honing en er staan ook tal van recepten in het boek waarin honing tot de ingrediënten behoort.

Wat voor mij het boek compleet maakt is de uitleg over van de biologie van de bij en het mooie overzicht van drachtplanten. Naast dit overzicht, gerangschikt op bloeitijd, wordt ook het grote belang van deze planten voor de bij en andere bestuivers uitgelegd.

Kort samengevat een prachtig boek voor als je met bijen werkt maar ook als je kennis wilt maken met deze bijzondere wereld. Ik kan zo direct niet echt iets verzinnen wat het boek mist, er hadden van mij alleen nog wel wat meer foto’s in gemogen.

Dichter bij de bij – Alma Huisken
Paperback, 240 pagina’s, uitgeverij Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

Share