Waarschijnlijk kennen de meeste Trotse Vaders het constructiespeelgoed K’NEX. Ik durf zelfs te stellen dat er, wanneer er K’NEX in huis is, jij als Trotse Vader hebt meegeholpen om het op te bouwen!

Veel bouwsets van K’NEX zijn best pittig. Extra leuk dus, want de uitdaging is groot en het resultaat indrukwekkend. Maar jonge kinderen kunnen sommige pakketten niet zelf in elkaar zetten omdat niet iedere K’NEX doos geschikt is voor alle leeftijden. De eindresultaten zijn wel leuk voor jonge kinderen, maar zelfstandig opbouwen is er niet bij.

Veel mensen weten niet dat er verschillende soorten K’NEX zijn, waardoor er voor ieder kind, in iedere leeftijdsgroep en met ieder soort interesse, wel een passende K’NEX doos te vinden is. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

K’NEX voor kleuters en jonge kinderen: K’NEX kids.
Deze K’NEX is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 3-5 jaar, maar ik weet uit ervaring dat ook iets oudere kinderen het leuk vinden. Een prima soort K’NEX om mee te leren bouwen. Qua manier van construeren lijkt het op de K’NEX voor grotere kinderen, maar de onderdelen zijn op een grotere schaal en er zijn extra soorten onderdelen, zoals ogen, zodat er eenvoudig allerlei dieren gemaakt kunnen worden.

Natuurlijk is het leuk om de voorbeelden na te maken, maar de fantasie van je kind kan er voor zorgen dat er heel veel andere creaties gaan ontstaan. Zelf kreeg ik regelmatig een “bos bloemen” van “kleuter-K’NEX” toen mijn kinderen nog kleiner waren!

K’NEX voor kinderen vanaf een jaar of 5:
Vanaf een jaar of 5 kunnen kinderen is er al “echte K’NEX. De leeftijdsindicatie is 5-10 jaar, jarenlang spelplezier dus! Er zijn dozen waarmee je een voorbeeld kunt namaken, zoals een vliegtuig of een dinosaurus, maar er zijn ook dozen waar weliswaar voorbeelden bij zitten, maar die vooral bestaan uit veel verschillende losse onderdelen waarmee je zelf allerlei fantasie-items kunt maken.

Kijk dus naar wat jouw kind leuk vindt: een voorbeeld stap-voor-stap namaken of juist zelf de fantasie gebruiken.

K’NEX voor kinderen vanaf een jaar of 7:
Deze bouwdozen van K’NEX zijn geschikt voor de leeftijdsgroep 7-10 jaar, en soms staat er 7+ of 7-12 jaar. Deze dozen zijn vergelijkbaar met de dozen voor kinderen vanaf 5 jaar, maar een stuk ingewikkelder om te maken.

Ook hier is er weer onderscheid tussen bouwsels waarmee je enkele voorbeelden kunt bouwen en dozen met veel verschillende materiaal waarmee je niet alleen voorbeelden na kunt maken, maar ook je eigen fantasie aan het werk kunt zetten.

https://trotsemoeders.nl/2017/11/knex-10-modellen-bouwset-imagine-recensie/

K’NEX om achtbanen mee te maken:
Er is een grote keuze in bouwsels waarmee achtbanen gemaakt kunnen worden. Let hierbij ook goed op de leeftijd! Er zijn dozen voor kinderen vanaf 7 jaar en dozen voor kinderen vanaf 9 jaar. De manier van bouwen is echt anders dan bij de eerder genoemde bouwsets omdat hier nog meer ruimtelijk inzicht voor nodig is. Het eindresultaat is wel enorm leuk omdat je een werkende achtbaan hebt waar je ook echt mee kunt spelen!

Mijn favoriet is momenteel de K’NEX Thrill Rides Web Weaver Roller Coaster Building Set. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, maar deze ga ik zeker samen met mijn zoon in elkaar zetten!

K’NEX om je eigen “nerf” mee te maken:
Waar wij vroeger met eigengemaakte pijl-en-boog of eventueel met een zelfgemaakte katapult probeerden blikjes van de schutting te schieten, is er nu een heleboel ‘schiet-speelgoed’ te koop. En hoe leuk is het dan om het zelf te maken!

https://trotsemoeders.nl/2015/11/knex-k-force-mega-boom-blaster/

Stap voor stap met K’NEX een pakket in elkaar zetten met als resultaat een echt schiettoestel die nog werkt ook! Niet voor niets is een van de eerste modellen Speelgoed van het Jaar 2015 geworden!

Bij bol.com zijn diverse K’NEX pakketten te kopen in verschillende prijsklassen, klik hier om deze te bekijken / bestellen >>>>

Tot slot hieronder nog een artikel met tips om zo handig mogelijk aan de slag te gaan met K’NEX:

https://trotsevaders.nl2016/11/knex-5-tips-en-1-ervaring-wilt-meemaken/

Share