‘Op vrijdag na het gebed schoten de terroristen altijd een paar gevangenen dood; de schoten waren in mijn cel te horen. Na afloop dwongen ze me de filmpjes te kijken op hun telefoon. ‘Kijk wat we met je vrienden hebben gedaan, journalistje. Jou zullen we levend verbranden.’

Wanneer journalist Masoud Aqil in december 2014 een reportagetrip maakt voor een Koerdische televisiezender, wordt hij ontvoerd en opgesloten door is-terroristen. In totaal zit hij 280 dagen vast in een pikdonkere keldercel. Dagelijks ondergaat hij martelingen en schijnexecuties. Totdat hij na negen maanden plotseling vrijgelaten wordt.

Aqil vlucht naar Duitsland. In het asielzoekerscentrum ontdekt hij dat is de enorme vluchtelingenstroom misbruikt om terroristen Europa binnen te sluizen, onder wie zelfs enkele van zijn beulen. Vanaf dat moment besluit hij de inlichtingendiensten te helpen bij het opsporen van is-soldaten en zet daarmee zijn eigen leven op het spel…

Recensie
De jongen die tegen IS strijdt is een heel ander soort boek dan ik normaal gesproken lees. Ik lees graag thrillers, maar dit is een waargebeurd verhaal. Spannend is het wel. En gruwelijk. Zo vreselijk dat ik soms vergat dat het om een echt gebeurd verhaal gaat. Onwerkelijk.

Maar, Masoul Aqil heeft dit allemaal zelf meegemaakt. Als jonge Koerd in Syrië gevangen genomen door strijders van IS is hij gemarteld en niet alleen lichamelijk. Meegenomen worden en denken dat je geëxecuteerd gaat worden, om vervolgens weer terug in een troosteloze cel gegooid te worden, gaat je niet in je koude kleren zitten. Ook alle andere dingen die beschreven worden, zijn nauwelijks voor te stellen. Verschrikkelijk.

Masoul Aqil beschrijft alles eerlijk en vanuit zichzelf. Zo ook de gedachten achter de gruweldaden en de redenen voor de uitbarstingen van geweld. Het geeft een (gekleurd) kijkje in een wereld waar wij in het veilige westen maar zijdelings mee te maken hebben. En zelfs die zijdelingse ervaringen, terroristische aanslagen, zijn heftig en roepen veel angst op. Kun je nagaan hoe het is om er midden in te zitten!

Het boek is in twee delen in te delen: het eerste deel verhaalt over de gevangenschap van Aqil, het tweede deel over zijn ervaringen als vluchteling, waarin te lezen is hoeveel gevaar er ook in het westen dreigt, hoeveel aanhangers van het gedachtegoed van IS er ook in Europa zijn en hoe strijders een plek in Europa krijgen en daar als een tikkende tijdbom verblijven. Zeer heftig en verontrustend.

Een dappere jongen, die Masoul Aqil, die aanbevelingen doet die hopelijk door regeringen overgenomen worden. Een jongen die het gevaar van binnenuit heeft meegemaakt, heeft beschreven en die nu zijn leven opnieuw op het spel zet om te strijden tegen IS. Petje af.

Lees dit boek, het is wel het minste wat je kunt doen!

De jongen die tegen IS strijdt – Masoul Aqil
Paperback, 318 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share