Het is juli 1945. Het Derde Rijk van Hitler is ten einde gekomen, en de Tweede Wereldoorlog is voorbij. Otto is de leider van een groep kinderen die leven in de kelder van een verlaten ziekenhuis. De wolfskinderen moeten zien te overleven tussen de legers, de rivaliserende gangs en een oorlogscrimineel die hen stalkt. Een spannend verhaal over vriendschap en overleven tegen alle verwachtingen in.

Recensie
Wolfskinderen is een zogenaamd Young Adult boek. Een boek wat door jongeren vanaf een jaar of 15 gelezen kan worden, maar vaak ook aantrekkelijk is voor volwassenen. Het verhaal is vaak minder complex, de gebeurtenissen mindere heftig / gruwelijk / .. en het taalgebruik is meestal niet te ingewikkeld. Kortom: een aantrekkelijke manier om een verhaal te vertellen.

Bij Wolfskinderen is het een spannend verhaal. Het speelt zich net na de Tweede Wereldoorlog af. En het speelt zich af in Berlijn, wat ik wel een mooi uitgangspunt vond. Ook daar zijn onschuldige mensen (en kinderen) het slachtoffer geworden van een vreselijke oorlog en ook daar moet alles opnieuw opgebouwd worden wanneer de oorlog ‘voorbij’ is.

Ook daar zijn verschillende meningen, ook na afloop van de oorlog. Kinderen die nog steeds achter het gedachtegoed van Hitler staan en kinderen die zich daar tegen hebben verzet.

Duitsland na de Tweede Wereldoorlog moet opnieuw worden opgebouwd, er moet worden overleefd tussen de puinhopen en met grote tekorten aan voedsel, medicijnen en vooral aan veiligheid.

Een groep kinderen probeert samen te overleven en door hen te volgen in dit spannende verhaal, krijg je een goed beeld van Berlijn net ná de oorlog. Een beeld wat het eerder gecreëerde beeld van goed en fout, weer nuanceert. Een toegankelijk, goed geschreven boek voor jongeren wat echt spannend is en tegelijkertijd leerzaam. Aanrader!

Wolfskinderen – Paul Dowswell
Paperback, 288 pagina’s, uitgeverij Callenbach
Bestel dit boek hier >>>>

Share