Op een dag krijgt journalist Chris Kooi een brief, van zichzelf. Het is een brief die hij 30 jaar geleden verstuurde aan zijn grote vlam Cath, die plots uit zijn leven verdween. Later volgen nog twee brieven en dan een postkaart: Hotel Falstaff, Brussel, zondag, 22 uur.

Geïntrigeerd trekt Chris naar het centrum van de hoofdstad, waar uit vrees voor een terroristische aanslag een ‘lockdown’ aan de gang is. Deze afspraak in surreële omstandigheden brengt bij Chris verdwenen herinneringen naar boven. Wat hij ontdekt, heeft implicaties voor zijn eigen leven, maar ook voor de toekomst van het land.

Recensie
Laat ik beginnen met zeggen dat ik Lockdown een bijzonder goed geschreven thriller vind. Ik moest er even inkomen en had wat moeite met het steeds omschakelen van vroeger naar nu (eigenlijk vooral omdat ik al direct geïntrigeerd was door de ontwikkelingen in het leven van ‘de jonge Chris’) maar op een gegeven moment wilde ik beide verhaallijnen even graag volgen.

In het boek wordt een periode uit het leven van Chris Kooi verteld vanaf zijn puberjaren. Jaren in een dorp vlakbij Brussel, met de typische sfeer en omgangsvormen in zo’n dorp. En dan komt er een nieuw gezin wonen, met een trieste geschiedenis (een ontvoerd zoontje). Er zijn twee dochters (Caroline en Cath) en al snel draait het hele leven van Chris en zijn beste vriend Peter om Cath.

In het “nu” is Chris journalist en getrouwd met Caroline, de zus van Cath die dan al zo’n 30 jaar spoorloos verdwenen is. Chris slikt vrij veel tabletten in verband met ernstige hoofdpijnklachten na een zwaar ongeval 30 jaar geleden, inderdaad rond dezelfde tijd dat Cath verdween. Hij weet niets meer van het ongeluk en van wat er direct aan vooraf ging.

In het “nu” krijgt Chris brieven bezorgd die hij zelf vroeger aan Cath geschreven heeft. Ze triggeren zijn geheugen (en als lezer komt er ook steeds meer duidelijkheid door de afwisseling met het verleden).

Uiteindelijk komen verleden en heden samen en wordt er veel duidelijk. Erg heftig, vooral ook omdat het geheel zich afspeelt in periodes die in ons geheugen gegrift staan. “Vroeger”, de tijd dat ‘De Bende’ (De bende van Nijvel) actief was. Ik weet nog goed hoe ik, woonachtig in een dorp anderhalve kilometer van de Belgische grens, gechoqueerd was door de gewelddadigheid en de schijnbare willekeur van de talloze moorden. Ik volg dan ook met interesse de ontwikkelingen die er ook nu nog zijn in de zoektocht naar de daders en de meest recente berichten daar over, maken dat het verhaal gebaseerd lijkt op feitelijke gegevens.

Ook de periode in het ‘nu’, geplaatst net na de terroristische aanslag in Parijs en de zoektocht naar een van de daders, inclusief een ‘lockdown’ van de stad Brussel, komt behoorlijk geloofwaardig over, waardoor het verhaal nog meer binnenkomt dan anders gebeurd zou zijn. Absoluut een aanrader!

Lockdown – W.A. Dehairs
Paperback, 271 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share