De schaduwschrijverParijs, 2015. Ilja werkt aan zijn eerste roman, zijn geliefde Emilie is journaliste. Wanneer Emilie zwanger blijkt en de stad wordt geteisterd door aanslagen, raakt Ilja ervan overtuigd dat haar iets vreselijks zal overkomen. Het aanbod van een beruchte advocaat uit Amsterdam, die Ilja vraagt om ghostwriter van zijn memoires te worden, komt als geroepen. Ilja kan de afleiding en het geld goed gebruiken. Voor hij het weet zit hij echter tot aan zijn nek in de politieke intriges. De geheimen stapelen zich op en hij kan zelfs Emilie niet alles meer vertellen. Wie kan hij nog vertrouwen, en wat blijft er over van zijn eigen overtuigingen?

Recensie
De Schaduwschrijver is een boek met twee verhalen. De vertelling gaat over een journalist, Ilja, die lange tijd voor zijn moeder gezorgd heeft en na haar overlijden in korte tijd de vrouw van zijn leven ontmoet en met haar gaat samenwonen in Parijs.

Wanneer het boek begint, is Emilie zwanger en is Ilja erg angstig geworden door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Hij checkt iedere website op nieuws over terroristische aanslagen wanneer ze iets te laat thuis komt.

Wanneer een advocaat Ilja benadert met de vraag of hij als ghostwriter zijn levensverhaal wil schrijven, zegt hij ja. Op die manier kan hij geld verdienen voor zijn gezin ondanks dat Emilie het er niet mee eens is. Zij steunt hem in het schrijven van zijn eerste boek.

Het werk voor advocaat Goedhart leidt Ilja af van zijn angsten, maar het werk verandert wanneer blijkt dat Goedhart een politieke partij op gaat richten met ideeën die lijnrecht tegenover de ideeën van Emilie staan. Ilja zelf maakt nauwelijks keuzes, hij lijkt zich mee te laten voeren door wat er gebeurt. Dat kan uiteraard niet anders dan verkeerd lopen…..

Dit verhaal is onderhoudend, zeker. En doet zeker denken aan enkele situaties in ons eigen land… Maar beter vond ik het onderliggende verhaal. De setting: Parijs met de diverse terroristisch aanslagen.

Wanneer je zo leest van de verschillende aanslagen in zo korte tijd na elkaar en over de impact die het heeft op Ilja en op de hele stad Parijs, komt het veel indringender over dan bij enkel terugdenken aan deze heftige momenten. En dat vind ik zelf het beste van het boek.

De Schaduwschrijver – Ivo Banthuis
Paperback, 224 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>> 

Share