Het eerste boek wat ik van Simon de Waal las (Nemesis) en dit boek, hebben iets met elkaar gemeen: ik heb ze in één adem uitgelezen. Verder zijn de boeken, behalve goed geschreven, erg verschillend. In Systema ging het “heel ouderwets” over Russen die allerlei foute dingen doen… Heerlijk zo’n boek wat me doet denken aan de favoriete boeken van langer geleden, van LeCarre en Forsyth.

Het verhaal
Na de val van het communisme vluchtten eind jaren tachtig veel wetenschappers van het geheime Russische laboratorium Vector, waar dodelijke virussen werden ontwikkeld, naar het Westen. Als dertig jaar later een van hen wordt vergiftigd in Edinburgh, gaat zijn dochter Sookie achter de daders aan. Tegelijkertijd ontdekt Alex in Amsterdam dat de kist van zijn moeder uit het gezamenlijke graf van zijn ouders is verdwenen.

Heeft het Russische verleden van zijn vader er iets mee te maken? Iemand lijkt op jacht naar de gevluchte wetenschappers en de virussen die ze meesmokkelden. Maar waarom? Zowel Sookie als Alex begint een koortsachtige zoektocht, die gevaarlijker zal blijken dan ze dachten.

Bespreking
Zoals gezegd: ik heb genoten. In dit boek spelen verschillende verhaallijnen die aan het einde mooi bij elkaar komen. De rode draad is een opgeheven laboratorium, waar dodelijke virussen gemaakt werden. Wetenschappers die er ooit werkten worden één voor één vermoord en ook hun kinderen zijn niet veilig.

Door de indeling in hoofdstukken die zich in bepaalde plaatsen afspelen, blijf je als lezer het overzicht houden, ondanks de hoeveelheid aan (vermoorde) mensen en gebeurtenissen.

Hoewel het boek qua sfeer lijkt op de sfeer tijdens de Koude Oorlog, speelt het zich duidelijk in het hier en nu af. Zelfs de recente brand in de Notre-Dame wordt genoemd.

Wederom een goed boek van Simon de Waal!

Systema – Simon de Waal
Paperback, 256 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

Hieronder nog de bespreking van Nemesis:

https://trotsevaders.nl2016/08/nemesis-simon-waal-recensie/
Share