Laat ik beginnen met de conclusie: dit is werkelijk een schitterend boek. Prachtig vormgegeven, leerzaam en vooral enorm interessant!

Inhoud
De noordse stern, een kleine vogel met een rode snavel en pootjes, vliegt elk jaar een rondje om de aarde, en zwemt de groene zeeschildpad tot wel 4500 kilometer om haar eitjes te kunnen leggen. Reizigers in het dierenrijk legt uit waarom de dieren op reis gaan en laat lezers de reis volgen op één van de drie grote, uitklapbare landkaarten.

Een zwart-witte albatros zweeft elegant boven de oceaan. En hoor je het machtige klappen van de ganzenvleugels? Ze maken verre reizen, tot voorbij de horizon. De spectaculaire Chinese kraanvogels doen hetzelfde. Sommige van hen vliegen het liefst alleen of met hun familie. Anderen houden van gezelschap: zij reizen in grote zwermen of in een georganiseerde formatie. Deze gevleugelde zwervers maken gebruik van hun magnetische kompas, de zon, de sterren of het landschap dat ze onder zich voorbij zien glijden. De kaart van dat landschap zit in hun geheugen, zodat ze altijd de weg weten. Ze onthouden opvallende kenmerken in het landschap, zoals vuurtorens. En als ze moe zijn? Dan worden ze gedragen door de wind…

Mening
Ik had het eigenlijk al verklapt: ik ben weg van dit boek. Ik vind het prachtig, zowel qua vormgeving als qua inhoud. Het is interessant om samen met jonge kinderen te bekijken en stukjes uit voor te lezen. Door de kleuren die corresponderen met de dieren die getekend staan, kun je samen de routes volgen op de enorme uitklapkaarten die in het boek zitten,

Ook voor oudere kinderen en voor volwassenen is het een prachtig boek. Zelf heb ik weer een boel kennis opgedaan en wederom ben ik onder de indruk van wat er zich in het dierenrijk allemaal afspeelt, terwijl wij ons eigen mensenleventje leiden.

Een van de mooiste boeken die ik de laatste tijd gezien heb!

Bekijk op bol.com
Share