Duitsers!

Ward remt.

Een rood-wit hek staat dwars over de straat.

Vier soldaten. Twee overvalwagens.

Een van de soldaten wijst op zijn fietstassen. ‘Aufmachen.’

Wards handen trillen als hij de riempjes losmaakt.

De tassen zijn leeg, maar als ze hem fouilleren…

September 1942. Ward brengt illegale krantjes rond voor zijn broer, die in het verzet zit. Als hij ontdekt hoeveel gevaar hij loopt, vraagt hij Minke mee. Een jongen en een meisje samen zijn minder verdacht.

Wards broer moet onderduiken. Klasgenoten verdwijnen. Een joodse vriendin is in gevaar.
De oorlog komt steeds dichterbij.
En Minke ook...

Recensie
Met Gevaarlijk geheim heeft Jan Heerze weer een prima boek geschreven om de Tweede Wereldoorlog meer te laten leven bij scholieren. Door een spannend boek te lezen wat zich in de oorlog afspeelt, kunnen kinderen die de oorlog (gelukkig) zelf niet hebben meegemaakt, toch een idee krijgen over hoe het toen was.

Jan Heerze weet de sfeer van toen goed weer te geven zonder het boek te zwaar te maken. Het is wel indrukwekkend en spannend, maar blijft ook goed leesbaar voor jeugdigen. Het zou een prima voorleesboek zijn op school tijdens het thema oorlog.

Gevaarlijk geheim – Jan Heerze
Hardcover, 168 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Share