peter-pan-trotse-vadersWendy en haar twee broertjes leiden een rustig leventje. Maar op een avond wordt de rust grondig verstoord door een jongen die zomaar hun slaapkamer binnenvliegt. Zijn naam is Peter Pan, en hij beweert dat hij nooit groot wil worden. Peter Pan neemt het drietal mee op een avontuurlijke reis naar Nooitgedachtland. Hij leert hun vliegen en stelt hen voor aan elfje Tinkelbel, de Verloren Jongens en zijn gemene aartsvijand: Kapitein Haak … Wendy en haar broertjes hebben de tijd van hun leven. Misschien willen ze wel net als Peter Pan nooit opgroeien …

Screenshot 2015-03-30 at 12.52.39Recensie
Peter Pan is bij de hedendaagse kinderen vooral bekend uit de Disney tekenfilm en ook Tinkerbel, het elfje heeft inmiddels haar eigen serie films. Maar de verhalen waar Disney deze populaire films op gebaseerd heeft, zijn al meer dan honderd jaar geleden door de in 1860 geboren Schot James Matthew Barrie.

De auteursrechten van zijn verhalen zijn na zijn dood in 1937 nagelaten aan het Great Ormond Street Hospital in Londen. En van daaruit zijn allerlei toneelstukken, boeken, films en series ontstaan met als thema “de jongen die niet wil opgroeien”.

Screenshot 2015-03-30 at 12.51.30

Uitgeverij Clavis heeft het originele verhaal van J.M. Barrie uitgegeven in een werkelijk schitterende uitgave. Het boek is groot, bijna 30 x 37 cm en weegt meer dan een kilo. Screenshot 2015-03-30 at 12.51.56Echt een boek om samen met je kind op de bank te lezen. Je kind zal het verhaal zeker herkennen wanneer de Disney versie bekend is, maar uiteraard is het origineel toch net iets anders.

Ik vond het erg boeiend om het origineel voor te lezen. De teksten liepen niet allemaal even soepel, maar ik weet niet of het aan de tijd ligt waarin het originele verhaal opgeschreven is, of door de vertaling. Screenshot 2015-03-30 at 12.52.19Bij het voorlezen, kun je door ‘rammelende zinnen’ prima heen lezen, voor kinderen die zelf lezen, kan het wat lastig zijn.

Het boek is uiteraard erg leuk, veel fantasie, elfjes, piraten, voldoende avontuur en magie voor zowel jongens als meisjes. Het boek is schitterend geïllustreerd waardoor het echt een genot is om samen met de kinderen te lezen en te bekijken. Een klassieker, deze “echte” Peter Pan en erg leuk om naast alle andere versies in de kast te zetten om nog vaak te bekijken en te lezen!

Peter Pan – James Matthew Barrie
Bekijk op bol.comIllustraties door Quentin Gréban
Hardcover, 92 pagina’s, uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

Share