Het zijn koude, sombere dagen die je al snel doen grijpen naar minder gezonde maaltijden, zoals pizza, hamburgers of stevige maaltijden met enorm veel calorieën die je dan natuurlijk ook dat extra laagje voor de winter bezorgen. Dit kan geen kwaad, maar doe het met mate en zorg er ook voor dat calorierijke gerechten worden afgewisseld met gezondere ingrediënten en gewoonten. Hieronder lees je alvast enkele tips en tricks om het gezond en evenwichtig te houden dit seizoen.

1. Sla
Heb je zin in pizza? Wel waarom eet je dan deze keer geen halve pizza en maak je er een salade bij? Of als je een lekkere hamburger maakt, voeg er gewoon wat extra sla bij. Er zijn zoveel gerechten die sla bevatten en geen salade zijn en het gerecht toch evenwichtiger maken. Sla heeft tal van voordelen. De groente bevat veel vezels en verschillende vitaminen en mineralen, zoals calcium en vitamine C. Sla is niet rijk aan calorieën en zit verder nog boordevol antioxidanten, die hart-en vaatziekten voorkomen. Koop dus volgende keer die krop sla in de supermarkt, wees creatief en maak je maaltijden evenwichtiger.

2. Groenten
Sla is makkelijk om toe te voegen aan elk gerecht, maar je hebt ook andere groenten die je perfect kan combineren met elke maaltijd. Denk je eraan een heerlijke spaghetti te maken? Voeg er een hele resem groenten aan toe zoals: wortels, courgette, aubergine, tomaat, champignons passen bijvoorbeeld allemaal prima in een tomatensaus voor bij de pasta. Heb je liever een lekkere kipcurry? Ook hier kan je verschillende groenten bij in de wok pan toevoegen. Wanneer je een idee hebt om een bepaald gerecht klaar te maken, sta even stil en denk na of je er interessante groenten aan kunt toevoegen om het gezonder te maken.

3. Fruit
Tussendoortjes zorgen ervoor dat je tussen maaltijden niet al teveel honger krijgt. Dit is natuurlijk handig om ervoor te zorgen dat je niet te grote porties eet tijdens maaltijden. Het beste vervang je de koekjes en vette snacks door 1-2 stuks gezond fruit? Vervang de kunstmatige suikers door natuurlijke suikers in fruit, die je net als geraffineerde suiker veel energie geven. Echter bevat fruit ook vezels en evenwichtige voedingsstoffen, waardoor je niet die bekende suikerdip krijgt. Er is zoveel fruit om van te kiezen en ze variëren met de seizoenen. Keuze genoeg dus en vaak is seizoensfruit ook nog eens heel goedkoop. Ga je graag voor een echte boost? Maak dan in de ochtend een smoothie of gezonde shake.

4. Water
Jaa, water! Drink je graag frisdrank? Wel het wordt wel eens tijd de gewoonten te vervangen. Geef je kinderen het goede voorbeeld en vervang je glas frisdrank dat vol suiker zit door een simpel glas water. Je drinkt het beste zeker 1,5l tot 2l water per dag. Veel water drinken heeft veel voordelen. Het houdt je immuunsysteem op pijl, je bent gehydrateert, houdt je fris en gefocust, bevat geen calorieën en helpt je blessures voorkomen.

5. Sporten is gezond!
Iedereen heeft er wel last van. De grijze sombere dagen zorgen ervoor dat je minder motivatie hebt om te sporten. Wel, geef niet op want ook sporten in de winter is gezond! Bovendien kan je gemakkelijk thuis sporten zonder dat je het huis uit moet. Neem je gewichten erbij, zet de Youtube videos aan of stap op de hometrainer. Opties genoeg dus om te stoppen met de smoesjes!

Share