Veel beter kan ik het niet treffen, op een donderdag middag, 29 graden in de zon… Vandaag was ik op uitnodiging van Rosti Mepal in het Vondelpark om een workshop Eetbare bloemen bij te wonen. Chef Jasper Udink Ten Cate praat ons bij over de fleurigheid en de toepasbaarheid van eetbare bloemen in de keuken en om onze gerechten een andere bijzondere ervaring te geven. Niet alleen onze smaak, maar ook zeker het oog zal deze fleurigheid kunnen waarderen.mepal-rosti-eetbare-bloemen-workshop-trotse-vaders-copyright-ferry-1

De tafel is verder gevuld met allemaal mooie en vooral lekkere producten die de moestuin ons levert. Onder andere citroenkommer, witte radijsjes, aalbessen en veel meer. Waarom eigenlijk de moestuin? Chef Jasper werkt graag met niet aller daagse groenten. Door met oude en vergeten rassen te werken heb je soms heel andere en verrassende smaken en een bijzondere mondbeleving.

Voor ons was de uitdaging om een salade te maken met een kloppend smaakpallet, denk hierbij aan het fris zure van onrijpe perzik, de zoetheid van verschillende tomaten rassen en de bittere sla, zoals radicchio.
En dit natuurlijk in combinatie met alle mooie bloemen die voor mij in een vaas staan. Een echt eetbaar boeket.

mepal-rosti-eetbare-bloemen-workshop-trotse-vaders-copyright-ferry-2                                    mepal-rosti-eetbare-bloemen-workshop-trotse-vaders-copyright-ferry-3

De keuze is reuze! Het geurige boeket bevat onder andere dillebloem, kaarsjeskruid, afrikaantje, goudsbloem en uibloempjes.

Aan de slag met mijn salade. Mijn sla keuze is mini suikersla en radicchio. Voor de frisse elementen ben ik gegaan voor de onrijpe perzik, aalbes en klaverzuring. Het zoete krijgen we van de mirabel en de moerbei.

Ziltig moet er ook in en wordt bereikt door het oesterblad en de salty fingers. Verder wil ik de salade iets parfumeren met echte smaak explosies van dillebloemen, phlox en mosterdbloemen.

mepal-rosti-eetbare-bloemen-workshop-trotse-vaders-copyright-ferry-4                                   mepal-rosti-eetbare-bloemen-workshop-trotse-vaders-copyright-ferry-6

Daarna richting de chef om gezamenlijk een passende dressing te maken van gepekelde bestomaatjes, zure bramen, zoethout en sinaasappel bloesemwater.

mepal-rosti-eetbare-bloemen-workshop-trotse-vaders-copyright-ferry-5

Nadat ik op mijn gemak heb genoten van de smaakvolle zomerse bloemen salade op deze zomerse namiddag, neem ik nog een restant aan sla en bloemen mee naar huis, inclusief de dressing en dorstlessende bloemen water.

Fijne, leerzame middag, met dank aan Rosti Mepal!

Share